Ambjørnsens gjøkerede

Ingvar Ambjørnsens lesere har, gjennom romanen «Utsikt til Paradiset» (1993), allerede blitt presentert for Elling. Ensomme Elling som drømmer om en svanetilværelse i det norske sosialdemokratiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dikteren Elling som kartlegger og iscenesetter virkeligheten rundt seg - uten å ta del i den selv. Årets roman, «Fugledansen», er Ambjørnsens frittstående fortsettelse av «Utsikt til Paradiset», og består av tre selvstendige deler eller tablåer. Første og tredje del utspiller seg på en psykiatrisk institusjon, andre del er et tilbakeblikk og handler om Ellings reise til badebyen Benidorm sammen med sin mor. Det er en intelligent, trist og samtidig veldig morsom bok Ambjørnsen har skrevet - riktignok uten de store fallhøyder. Iblant øyner man et dypere mørke i romanen, særlig i to avgjørende episoder der Elling blir rammet av angst, men Ambjørnsen lar det bli med antydningene. Greit nok. Men jeg kan ikke helt slippe tanken på at Elling-skikkelsen rommer mer, at Ambjørnsen ikke har gjort seg fullstendig ferdig med ham. Denne fornemmelsen er på sitt sterkeste i romanens siste, og svakeste del.

Stemme

Det er Ellings stemme som gjør «Fugledansen» til en såpass vellykket roman. Som leser er jeg unektelig på hans side, inni tankegangen hans. Jeg følger hans logikk: og det er først når jeg i korte glimt ser ham utenfra, slik andre ser ham, at han framstår som den gærningen han faktisk er. Samtidig er han ikke så gæren at jeg kan skyve ham bort, avvise ham som en komisk tulling. For det er nettopp gjenkjennelsesmomentet som er så gjennomgripende i romanen, en fornemmelse av at jeg, og sikkert mange med meg, kjenner som Elling. Som her når flyet til Benidorm tar av:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer