Ambjørnsens hasjlanger-roman blir film

«Izzat»-regissør får oppdraget.

(Dagbladet.no): I dag ble det klart at Ingvar Ambjørnsens roman «Den siste revejakta» blir film. Med en støtte på 10,5 millioner kroner fra Norsk filmfond, skal filmen endelig bli realisert.

Regissør blir Ulrik Imtiaz Rolfsen - som lagde actionfilmen «Izzat».

«Den siste revejakta» handler om to kamerater som selger hasj i Oslo på slutten av syttitallet. Klassisk nok skal de bare gjennomføre det siste store kuppet.

- Den største utfordringen er å gjenskape tidsbildet, dessuten er det en historie fra et veldig spesielt miljø, sier Ambjørnsen til Dagbladet.no.

Helt rå

- Det er veldig mange mennesker som vet hvordan det er, kjøp og salg av stoff er ikke vanskelig å skildre, men det går helt ned til detaljer. Da bør detaljene stemme, mener Ambjørnsen.

- Har du noe forhold til Ulrik Imtiaz Rolfsen?

- Nei, jeg har bare hørt om ham, veldig mye pent, faktisk.

FILMATISERES IGJEN:
- «Den siste revejakta» er den av bøkene jeg har skrevet der flest har henvendt seg til meg med et ønske om en film, sier Ingvar Ambjørnsen Foto: GORM K. GAARE
FILMATISERES IGJEN: - «Den siste revejakta» er den av bøkene jeg har skrevet der flest har henvendt seg til meg med et ønske om en film, sier Ingvar Ambjørnsen Foto: GORM K. GAARE Vis mer

- Har du sett filmen hans «Izzat»?

- Er det ham? Den filmen har jeg jo faktisk sett. Den syntes jeg var helt rå, sier Ambjørnsen og ler.

I morges lovet Rolfsen, i intervju med NRK, at «Den siste revejakta» vil inneholde mye mer humor enn «Izzat». Ambjørnsen kommenterer forskjellene på denne måten:

- «Den siste revejakta» har jo et litt softere miljø, men det er noen grusomme scener der også.

Hippiehistorie

Filmen har antatt première 10. oktober 2008, og samlet budsjett er på 19,5 millioner.

Det er ikke første gang at filmen har ligget på filmsamlebåndet. I 2003 skrev Dagens Næringsliv at produsent Dag Alveberg og produksjonsselskapet Maipo Film bare ventet på støtte fra Filmfondet for å filmatisere det som betegnes som Ambjørnsens gjennombruddsroman.

Manus skulle da skrives av Axel Hellstenius, som også skrev «Elling».

- Jeg skrev et manus og så ble det bare liggende. Det var et sånt prosjekt som jeg ikke fikk til, jeg tror ikke engang jeg fikk skrevet ferdig en hel versjon, forteller han til Dagbladet.no.

- Hva er spesielt utfordrende ved den historien?

- Det går på hva man skal være trofast mot. Skal man være det mot den tida, altså syttitallet, eller skal man lage en mer universell historie, sier Hellstenius.

UTFORDRENDE TIDSBILDE: Ingvar Ambjørnsen, her avbildet i 1984, gleder seg til å se «Den siste revejakta» på lerretet.
HARDT MILJØ: Ulrik Imtiaz Rolfsen lager film av Ingvar Ambjørnsens «Den siste revejakta».