«American Beauty» på toppen

NEW YORK (Dagbladet): Annette Bening og Kevin Spacey jubler etter at den svarte komedien «American Beauty» i går ble nominert til åtte Oscar-statuetter.

Filmen kan blant annet sope med seg priser for beste film, beste regissør og beste hovedrolleinnehavere på både manns- og kvinnesiden. Ifølge Peter Travers i Rolling Stone er det mest sannsynlig at Denzel Washington får Oscar for beste mannlige hovedrolle i «The Hurricane». Ingen svart skuespiller har fått Oscar siden Sidney Poitier fikk Oscar i 1963 for «Markens Liljer», og Denzel Washington gjør en fabelaktig rolle som den dødsdømte bokseren Hurricane.

Hollywood vil ikke tåle å overse Denzel denne gangen, mener Travers.

I tillegg kan den marihuanarøykende faren og pistolkjøpende moren i «American Beauty» opprøre amerikanerne i et valgår. Slikt er også et bakteppe når celebritetene går opp den røde løperen.

Fornærmet

Jim Carrey var dødelig fornærmet i fjor da han ikke ble nominert for «The Truman Story». Han er heller ikke i år nominert for rollen i «Man in the Moon», som er en kritikerrost film uten kommersiell appell. Carrey fikk Golden Globe for rollen, men når ikke opp til Oscar-nominasjon.

Stolt gutt

Stephen King-thrilleren «Den sjette sansen» er nominert til seks Oscar-statuetter, og pur unge Haley Joel Osment er en meget sterk kandidat.

- Det var moro å se ansiktet mitt på skjermen da nominasjonene

kom, sa gutten til ABC da nominasjonene kom i går.

«Siderhusreglene» og «The Insider» har sju nominasjoner hver. Både Lasse Hallström og Michael Caine står på lista, mens Al Pacino glimrer med sitt fravær etter rollen i den pressekritiske «The Insider».