Amerika som fyrtårn

Grundig, men kunne vært mer personlig.

BOK: Professor ved Universitetet i Oslo, Ole O. Moen, har Nord-Amerika som sitt spesialområde. Han har lagt bort alle verkhenvisningene og fotnotene for å formidle sitt USA i bokform.Mer enn femti besøk, lange opphold og en omfattende lesning er hans formidlerståsted. Derfra tar han leseren med gjennom De forente staters historie fra den gangen puritaneren John Winthrop og hans følge landet i 1630 fram til dagens aleinegangs president George W. Bush.

Unntaket

Den lange linjen i boka er John Winthrops formaning til sine om at «Vi skal være som en by på høyden - med folkets øyne rettet mot oss... Vi skal være et fyrtårn for verden». Denne tanken gjenfinnes i dag i presidents Bush sin visjon om å utbre frihet og amerikansk demokrati i en terrorplaget verden. Den grunnfestede oppfatningen hos den jevne amerikaner, og den ujevne amerikanske politiker, om at de sammen bidrar til å oppfylle nasjonens forutbestemte skjebne, og derfor tilhører unntaket i verden, er ifølge Moen nøkkelen til å forstå denne underlige, sammensatte og dominerende nasjonen.

Lite personlig

Boka er full av fakta og informasjon i et svært bevisst og innsiktsfullt utvalg. Skal du bare lese én bok om Amerika, kan det godt være denne. Den gjør deg bedre i stand til å forstå mer av det uforståelige ved USA. Svakheten er at professor Moen i liten grad slipper seg løs med egne opplevelser og markerte syns- og standpunkter fra sin store amerikanske reise. Han har valgt bort den fortellingen som kunne gjort boka til mer av en «page-turner». Der burde han ha lært av noen amerikanske forbilder.