Amerika vinner igjen

Krigsaction med lite treffsikre skurker.

Amerikanske krigsfilmer kan virke realistiske. Hvis manus er patriotisk og promilitært nok, får de jo støtte fra forsvaret og rett til å filme på flåtens hangarskip. Men på ett punkt skiller de seg fra virkeligheten:

For mens USA som kjent nekter å gå inn i konflikter uten en overveldende militær overlegenhet, er det i filmene nesten alltid én amerikaner mot en horde tvilsomme utlendinger.

Så også i «Behind Enemy Lines». Navigatør Burnett (Owen Wilson) vil trekke seg fra det militære. Han settes på et siste oppdrag over Bosnia, og blir skutt ned etter å ha tatt bilder av massegraver. Så må han kjempe seg gjennom fiendtlig landskap, med en halv hær og en skarpskytter etter seg. Amerikanerne står maktesløse til å hjelpe, bundet av avtaler med NATO og en fransk general. Inntil selvsagt det siste oppgjøret, der fem tanks og hundre mann i klassisk stil bommer på vår helt på hundre meters hold i fem minutter, til han har sikret bevisene og kommet seg hjem.

Dette er en reindyrket actionfilm for gutta. Her er det mye våpen og ikke en dame i sikte.

Regissør John Moores erfaring er fra en reklame for SEGA videospill, og det passer: Her er det mye lekker filming av krigs- og skytescener. Lyspunkt ellers er Gene Hackman som admiralen, og noen riktig tøffe skurker.