Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Facebook eller fakebook?

Amerikanere blander seg inn i irsk folkeavstemning om abort - og Facebook får skylda igjen

Mark Zuckerberg har lagt inn en advarsel til alle irske brukere.

ABORTKAMP: Om to måneder skal Irland stemme over «verdens strengeste» abortlovgivning. Facebook får hard kritikk for nok en gang å bidra til at utlendinger blander seg inn i valgkampen. Foto: AFP Photo
ABORTKAMP: Om to måneder skal Irland stemme over «verdens strengeste» abortlovgivning. Facebook får hard kritikk for nok en gang å bidra til at utlendinger blander seg inn i valgkampen. Foto: AFP Photo Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like før påske fastsatte den irske regjeringen datoen for en etterlengtet folkeavstemning om det som er kalt verdens strengeste abortlov. For ikke å snakke om den mest dobbeltmoralske. Irske kvinner tar abort like hyppig som sine europeiske søstre, men de tvinges å gjøre det i utlandet til en betydelig omkostning, både økonomisk, sosialt og følelsesmessig.

Irsk abortlovgivning er en skam for landet, og FN mener den til og med strider med menneskerettighetene.

Abort var absolutt forbudt inntil for fire år siden da det ble gjort unntak hvis mors liv var i fare. Regjeringen ønsker fri abort inntil 12 uker, på linje med andre europeiske land.

Slik blir det krig av i landet hvor abortmotstanden utrolig nok har overlevd både kirkeskandaler, den seksuelle frigjøringen og moderne teknologi. Valgkampen foran den historiske avstemningen 25. mai lot seg ikke stanse av påskens helligdager. Mye står på spill. Denne gangen handler det også om den katolske kirkes hegemoni i et land med tunge religiøse tradisjoner.

Det handler også om en kamp som har tung symbolsk verdi for vestlige abortmotstandere, særlig i USA.

Demografien er på aborttilhengernes side. Irland er blant de «yngste» landene i Europa. Men en stor andel unge irer gjør som sine forfedre; de emigrerer på den moderne måten. De bor og jobber i EU eller i sitt andre hjemland USA. De lever i eksil. Folkeavstemningen kan avgjøres av hvor mange eksil-irer som kommer hjem for å stemme.

Igjen er Facebook i stormens øye. Irske brukere, i innland og utland, teppebombes av skremselspropaganda fra abortmotstandere, både i form av annonser og falske nyheter. Pro-Life-bevegelsen i Irland har fått økonomisk støtte av likesinnete utenfor Irland, ikke minst i USA, i følge irske myndigheter som overvåker valgkampen. Det er igjen snakk om utenlandsk innblanding i et nasjonalt valg via Facebook, selv om det ikke handler om valg av politisk ledelse. Kanskje kan det sammenliknes med avsløringene om Facebooks rolle i Brexit-avstemningen.

Facebook sier det er lite de kan gjøre så lenge det ikke er lover som regulerer politiske kampanjer, heller ikke når de serverer udokumenterte påstander og rene løgner. Det er ikke forbudt å hevde at en liberalisering av abortlovgivningen vil føre til evig fortapelse, selv om det burde være en enkel dag på jobben for faktasjekkere å bestride påstanden og slå fast: Faktisk helt feil.

Facebook mener de ikke kan hindre utlendinger i å delta i nasjonale valgkamper så lenge de holder seg innenfor Facebooks regelverk. De toer sine hender. Det er tross alt høytiden for det.

Etter enda en brukerstorm mot den omstridte mediegiganten, som fra før er beskyldt for å ha bidratt til både Trump og Brexit, har Facebook gått til det uvanlige skritt å legge inn en advarsel til irske brukere, i følge nettstedet Buzzfeed. Den oppfordrer brukerne til selv å drive kildekritikk.

Det er en oppfordring Facebook kunne ha som default. Folk er skeptiske og kildekritiske en gang i året, men i de 364 andre dagene deler man ukritisk spektakulære «nyheter» som er mer skadelig enn noen aprilsnarr. Det er ikke lett når selv verdens mektigste mann twitrer ren feilinformasjon under påskegudstjenesten, slik Donald Trump gjorde om amerikansk innvandringspolitikk her forleden.

Hvis Facebook like gjerne kan skifte navn til Fakebook, mister det verdien for seriøse annonsører og brukere. Annonse- og forbrukerboikott er i ferd med å bli det skarpeste våpenet i kampen mot fake news og høyrepopulisme. Selv høye seertall gjør deg ikke immun. Og selv Mark Zuckerberg som er beskyldt for å være historieløs, har nok fått med seg at giganter har falt tidligere.

Imens benytter aborttilhengerne seg naturligvis også av sosiale medier i en kampanje for å få 40000 irer i eksil til å reise hjem og stemme. Alle penger i verden kan til slutt ikke stå imot tiden. Men de kan bremse den hvis mange nok lar seg manipulere. Det har skjedd før. Og det er dessverre fakta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!