DET HVITE HUS I RAINEY STREET: Amerikaneren Tommie Gonzalez startet plateselskap for å gi ut den norske gruppa Heyerdahl på det amerikanske markedet. Her foran The White House Bar i Austin, Texas: Fra venstre Mattias Kron Nielsen, Jørgen Apeness, Kenneth Ishak, Kristian Syvertsen, Gonzalez, Tore Løchstøer Hauge og Knut Frøysnes. Mattis With er også med til Austin. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
DET HVITE HUS I RAINEY STREET: Amerikaneren Tommie Gonzalez startet plateselskap for å gi ut den norske gruppa Heyerdahl på det amerikanske markedet. Her foran The White House Bar i Austin, Texas: Fra venstre Mattias Kron Nielsen, Jørgen Apeness, Kenneth Ishak, Kristian Syvertsen, Gonzalez, Tore Løchstøer Hauge og Knut Frøysnes. Mattis With er også med til Austin. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Amerikaneren som forelsket seg i norsk musikk

Gode kontakter kan bety nesten alt for en artist. Få er like heldige som norske Heyerdahl, som har Tommie Gonzalez med på laget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

AUSTIN (Dagbladet): Thor Heyerdahl er en av verdens meste kjente nordmenn. Bandet Heyerdahl klarer kanskje ikke å toppe sin navnebror, men de lukter gjerne på den berømmelsen de måtte få.

Døråpner Bandets viktigste døråpner heter Tommie Gonzalez (36), en amerikaner som simpelthen har forelsket seg i norsk musikk.

Fire norske Sammen med søstera Amiee startet han plateselskapet Red Eye Transit for å gi ut det norske bandet. Nå har han fire band i stallen sin - og de er alle norske!

Heyerdahls debutalbum «Øen» er allerede ute og snart kommer en singel med Tog (som attpåtil synger på norsk), en ep med duoen Tomorrow We Move To Hawaii og en singel og en relansering av albumet til Therese Aune.

Glødende entusiasme Gonzalez forteller med glødende entusiasme hvordan alle disse bandene på hver sin måte har imponert ham og rørt ham. Det var nok å høre én sang med Aune på Øya-festivalen, og han fikk tårer i øynene.

- Det vakreste jeg har hørt - Det er det vakreste jeg har hørt, sier Gonzalez - og snakker seg varm om hvor imponert han er over alle disse norske bandene. Og i går ble de - i tillegg til Highasakite - presentert på en av de mange dagkonsertene som arrangeres hver dag under verdens største bransjefestival for musikk, South by Southwest.

Sol i panna Disse festene er mer avslappende, gjerne med ei varm sol som speiler seg i ei vinterbleik norsk panne.

På kveldene er det kamp om å komme inn på de rette konsertene. Den norske kontingenten, som i år også teller store norske navn som Bernhoft, Thomas Dybdahl og Marit Larsen, spiller gjerne både tre og fire konserter under de fire dagene festivalen varer. 

Tilfeldigheter Men det er ingen ting som skjer over natta, og som mye annet er også en god slump tilfeldigheter med i bildet.

For Heyerdahls tilfelle startet det med at Gonzalez arrangerte en liten USA-turné for Kenneth Ishaks forrige band, Beezewax, for 13 år siden. De hang sammen i Las Vegas og ble venner.

Hvis jeg skal starte et plateselskap, vil jeg gi ut Kenneth, tenkte Gonzalez.

I 2010 var han tilbake i Europa og tok opp igjen kontakten med Ishak. Tilfeldighetene ville det sånn at Ishaks nye band, Heyerdahl, akkurat hadde kommet i gang.

Gonzalez fikk høre noen demoopptak, og var solgt.

- De har et kult lydbilde, og Kenneth er en utrolig bra låtskriver. Det føltes som om tida var inne for å la resten av verden høre dem, sier Gonzalez.

Eksotisk Kenneth Ishak (34) er fullstendig klar over viktig Gonzalez har vært for ham - og for Heyerdahl og de andre norske bandene.

MIDT I SMØRØYET: Kenneth Ishak fra Heyerdahl, Ingrid Helene Håvik fra Higasakite, Marianne Stranger fra duoen Tomorrow We Move To Hawaii og Therese Aune foran sine respektive band i Austin, Texas. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
MIDT I SMØRØYET: Kenneth Ishak fra Heyerdahl, Ingrid Helene Håvik fra Higasakite, Marianne Stranger fra duoen Tomorrow We Move To Hawaii og Therese Aune foran sine respektive band i Austin, Texas. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

- Han er kjempeviktig, sier Ishak.

- Han ser nok på oss som litt eksotiske, sære og nisjepregete, mener han.

Ishak så på «Øen» som et prosjekt, og ikke noe mer, men så ble det litt hype rundt dem. Men han har ingen annen målsetning med samarbeidet enn å gjøre det beste ut av det og spille bra.

Heyerdahl håper det kan bli en turné i USA, men hopper ikke på hva som helst.

Det gjorde de seg ferdige med da de var 20.

- Spesiell stemning Alle de fire artistene har elementer av elektronika i sin musikk. Gonzalez prøver å forklare sin fascinasjon for det norske på denne måten:

- Jeg er imponert over hvor mye talent, kreativitet og pasjon som ligger i denne musikken. Jeg veit ikke om det kan kalles «the sound of Norway», men det er en spesiell stemning der. Jeg elsker simpelthen norsk musikk, sier døråpneren, som nå pendler mellom Las Vegas og Austin, Texas - og Oslo.

- God miks Han mener det handler om en god miks av kunst og kommers, og at det er tilfeldig at de er fra Norge.

- Men har du fortsatt tro på det fortsatt er mulig å selge musikk i fysiske formater?

- Ja. Den fysiske musikken er mer personlig. Jeg har aldri hørt om noen som har vært forbanna fordi kjæresten har ødelagt MP3-filene hans, sier Tommie Gonzalez og ler.

BERØRER: Therese Aune på South by Southwest-festivalen i Austin, Texas. Hun er en av fire artister som gis ut av det amerikanske plateselskapet Red Eye Transit i USA i år. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
BERØRER: Therese Aune på South by Southwest-festivalen i Austin, Texas. Hun er en av fire artister som gis ut av det amerikanske plateselskapet Red Eye Transit i USA i år. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

South by Southwest

• Verdens største bransjefestival for musikk.
• Har vokst fra 700 delegater i 1987 til nær 12.000 i år. En egen filmdel og en interaktiv del har mellom 15.000 og 20.000 delegater. I tillegg kommer titusenvis av andre publikummere.
• Arrangeres i Austin, Texas i mars hvert år.
• Mer enn 2200 artister og band spiller på over 100 klubber i det offisielle programmet og nesten like mange i det uoffisielle programmet, også kalt Not South by Southwest.
• Offisielle norske artister i år er Karpe Diem, Marit Larsen, Bernhoft, Thomas Dybdahl, Heyerdahl, Highasakite, Mikhael Paskalev, Young Dreams og Flunk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer