BRUNOST: Den brune osten er noe de fleste nordmenn spiser ofte. Vår egen Therese Johaug er også glad i osten. Her på tur i Livigno i Alpene i Italia. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BRUNOST: Den brune osten er noe de fleste nordmenn spiser ofte. Vår egen Therese Johaug er også glad i osten. Her på tur i Livigno i Alpene i Italia. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Amerikanerne har oppdaget brunost

Hyller norsk matkultur i anerkjent magasin.

(Dagbladet): The New Yorker er et ukentlig tidsskrift som ble etablert for 90 år siden i byen magasinnavnet hinter om. De skriver ofte om politikk og økonomi, men har også dyptgående reportasjer om temaer tilknyttet kultur- og underholdningsbransjen.

Mat er også et av temaene de tar for seg, og denne uka er det norsk mat det er skrevet om. Og en spesiell vare er gjennomgående i artikkelen: Vår elskede brunost

Trender på Twitter «Ode to Norwegian Brown Cheese» er navnet på innlegget, som er skrevet av Rebecca Dinerstein.

Forfatteren forklarer at da hun tilbragte et år i Leknes, Nordland for å skrive boken sin, ble hun godt kjent med norsk matkultur og vaner. Her var det nesten blasfemisk å si at man ikke likte fisk, og man skulle ikke krydre maten. 

«Jeg kjøpte min første brunost ved en feiltakelse, og forventet at osten skulle være hvit eller oransje da jeg åpnet den. Sånn som ost alltid har vært. Men nordmenn lærte meg at brunost er en delikatesse alene», heter det i artikkelen.

Det er tydelig at dette engasjerer oss nordmenn, som alltid synes det er stas å bli nevnt i utlandet. Artikkelen trender nå på Twitter. Det vil si at såpass mange skriver om det at det legges merke til at robotoene mirkobloggstedet bruker. 

- Merkelig med kveldsmat Det er åpenbart flere norske matskikker som ikke har kommet seg til «the land of opportunity». En annen ting forfatteren husker fra sitt opphold i Norge, var at vi alle skulle spise kveldsmat før vi la oss. Det hadde ikke hun gjort siden hun var liten jente.

«Skive til frokost, skive til lunsj, skrive til kveldsmat. Det nærmeste jeg har kommet kveldsmat var da mamma ga meg melk og litt snacks da jeg var liten. Jeg måtte drikke opp melken for å få snacks. I Norge er derimot kveldsmat noe alle i alle aldere spiser», skriver hun.