PÅ JULEBORD: Kakkmaddafakka spiller under South by Southwest-festivalen i Austin, Texas før de reiser videre til Mexico City.  Fra venstre: Stian Sævig, Lars Helmik Raaheim-Olsen, Axel Vindenes, Kristoffer Wie Van der Pas, Sebastian Emin Kittelsen og Pål Vindenes.  Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
PÅ JULEBORD: Kakkmaddafakka spiller under South by Southwest-festivalen i Austin, Texas før de reiser videre til Mexico City.  Fra venstre: Stian Sævig, Lars Helmik Raaheim-Olsen, Axel Vindenes, Kristoffer Wie Van der Pas, Sebastian Emin Kittelsen og Pål Vindenes.  Foto: Øyvind Rønning / DagbladetVis mer

Kakkmaddafakka i Austin

Amerikanerne reagerer med hakeslepp når de hører navnet Kakkmaddafakka

Bandet selv tar det hele med ro og mener de kommer til å spille bedre enn de fleste under South by Southwest-festivalen.

AUSTIN, TEXAS (Dagbladet): Navnet skjemmer ingen, er det noe som heter. Ikke alle er enige når de hører norske bandnavn som Kakkmaddafakka og Sløtface. Noen er lettere sjokkerte, mens de fleste reagerer med begeistring.

- Bandnavnet kom først, og vi er utrolig stolte av det, sier vokalist og gitarist Axel Vindenes (30).

Navnet ble til da to av medlemmene spilte Xbox, og kalte seg «Kukmotherfucker». Da de skulle gå internasjonalt, forandret de det til Kakkmaddafakka.

- Det er ikke så farlig om du sier det fort mange ganger, fortsetter han.

Vi møter ham og resten av bandet i Austin etter den første av to konserter de skal spille på South by Southwest (SXSW), verdens største bransjefestival for musikk.

- Kult, sier sidemannen, en hipp musiker fra Los Angeles som ikke gir seg før han får det stavet. Navnet er satt sammen av to ord som aldri kan nevnes på tv og radio.

- Det er ingenting som er et problem om du ikke gjør det til et problem, sier Axel.

Kakkmaddafakka prøvde seg med bandnavnet KMF i tillegg, for at ingen skulle kunne bruke det mot dem om de skulle til England eller USA. De droppet det fordi Spotify ikke takler begge navnene.

HØYT OPPE: Kakkmaddafakka koser seg i sola i høyden i Austin, Texas. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
HØYT OPPE: Kakkmaddafakka koser seg i sola i høyden i Austin, Texas. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Ett av hundre

Over 2000 band spiller på det offisielle programmet under festivalen som pågår denne uka. SXSW har valgt ut Kakkmaddafakka fra Bergen som ett av hundre band du bør få med deg.

Axel Vindenes var ikke en gang klar over det.

- Er vi det? Det var jo veldig hyggelig. Men vi er i toppform for tida, så ryktet sprer seg vel. Og vi kommer til å spille bedre enn de fleste. Det er nesten umulig å spille bedre enn oss, sånn som vi spiller nå. Vi har holdt på i tolv år, vet du. Vi blir liksom umulig å motstå, sier han med kledelig, bergensk beskjedenhet.

Bandet har absolutt ingen forventninger om å slå gjennom i USA etter to korte konserter under festivalen. 40 minutter er alt de får.

Julebord

- Ingen er på SXSW for å slå igjennom. Jobben må gjøres andre steder. Bissnissen går som bare det. Det er deilig å komme hit uten å føle at vi må bevise noe, sier Axel.

Akkurat som Karpe Diem gjorde for fire år siden, har bandet lagt årets julebord til Austin.

- Vi spilte i New York i 2008. Da var vi unge og håpefulle, og tapte jævlig mye penger. Vi kommer sikkert til å tape like mye nå, men den gangen brukte vi to år på å komme i null. Denne gangen er det bare et julebord, og så tjener vi penger attpåtil. Hovedgrunnen til at vi har reist over hit, er at vi har en konsert i Mexico City førstkommende tirsdag, sier Axel.

Bandet har spilt i flere land i Sør-Amerika, og kom til Austin fra en lang turné i Europa.

- Mexico er spesielt. Fansen maser så fælt. Showet ble utsolgt med en gang, så vi skal tilbake seinere i år. Men det er like «ille» i Tyskland og Spania.

Nytt album

I løpet av året kommer et nytt album med Kakkmaddafakka.

- Vi har tenkt å bli litt mer produktive, ikke bruke tre år på ei plate som vi har gjort de forrige gangen, sier Axel.

- Men platene holder seg lenge, og showet vårt er perfekt nå. De nye låtene er bare bonus. Vi er blitt legendariske, det gjelder bare å fortsette å være legendariske.

Også det norske bandet Sløtface har fått noen øyenbryn til å heve seg. Slutface (slut = ludder) «lurte» sosiale medier da de skiftet navn til Sløtface.