Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Amerikanerne strømmer til 11. september-film

Nest mest sette film i helga

NEW YORK (Dagbladet.no): «United 93» er den første Hollywood-filmen om 11. september.

Filmen, som har regi ved britiske Paul Greengrass, har vekket sterke reaksjoner i USA og særlig i New York. Den hadde premiere i forrige uke da den var åpningsfilm for Robert de Niros filmfestival i Tribeca, New York.

Filmen handler om det fjerde flyet som ble kapret og styrtet, nemlig United Airlines\' flyvning United 93 fra Newark til San Francisco. 40 mennesker omkom.

Publikum har forlatt kinosalene da de så traileren, atter andre har vist sin motstand mot at noen skal tjene på det som hendte 11. september.

Hovedargumentet mot filmen er likevel at det blir for mye, for snart, etter denne skjebnesvangre dagen i amerikansk historie.

Siden premieren fredag 28. april, har filmen i helga vært den nest mest besøkte filmen i USA.

- Jeg tror amerikanerne har talt både høyt og klart og at de er klare for en film som dette, sier innenlandsansvarlig Nikki Rocco i filmselskapet Universal ifølge BBC.

Billettsalget har vært på 11,6 millioner dollar, omtrent 70 millioner kroner, etter premieren på Tribeca Filmfestival.

STOLT AV FILMEN: Briten Paul Greengrass har regissert "United 93". Foto: UNIVERSAL PICTURES
STOLT AV FILMEN: Briten Paul Greengrass har regissert "United 93". Foto: UNIVERSAL PICTURES Vis mer

Bare Robin Williams\' nye komedie «RV» ble sett av flere amerikanere.

Sterke scener

- Filmen var den mest uutholdelige filmopplevelsen jeg noen sinne har hatt, skriver Salons kritiker Stephanie Zacharek om «United 93».

Selv om hun synes filmen er god og laget med stor omtanke, lurer hun på hvorfor den i utgangspunktet er laget.

Hun er en av mange kritikere som gir filmen god kritikk.

Dagbladet.no har tidligere sett filmen, og den er uten tvil en sterk filmopplevelse. Dens dokumentariske preg gir stor nerve og nærhet til hendelsene 11. september.

En ting er likevel å se filmen etter å ha opplevd terrorangrepet via tv og internett, og på trygg avstand. Det må være en mye kraftigere opplevelse å se den etter å pustet inn støvet fra tvillingtårnene, kjent denne dagen på kroppen, eller enda verre: etter å ha mistet noen i fallet.

DRAMATIKK: Filmen om det fjerde flyet som ble kapret og styrtet 11. september 2001 er en sterk film med dokumentarisk preg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling