Amerikanerne trodde ikke disse Dagblad-bildene var ekte - nå er de på utstilling i New York

- Nå var det ingen skepsis å spore.

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Bildene som Dagbladet-fotograf Tomm W. Christiansen tok fra invasjonen av Irak, gikk verden rundt i 2003.

Amerikanerne trodde ikke de var ekte. Bildene ble også stemplet som manipulerte av et av verdens største bildebyråer, Getty Images.

Til tross for dette henger bildene i dag, 13 år senere, på Leila Heller Gallery, i et strøk fullt av anerkjente kunstgallerier på Manhattan i New York.

- Totalt er det tatt med tre av mine bilder på utstillingen. Så langt har det vært utelukkende positive reaksjoner, sier Dagbladet-fotograf Tomm W. Christiansen på telefon fra New York. 

Gikk verden rundt Bildene viser hvordan fire nakne irakere med «Ali Baba» og «haram» tusjet på brystet, blir etterfulgt av like mange amerikanske soldater som roper «Ali Baba, Ali Baba» og peker på dem med geværer.

Bildene ble etter kort tid publisert av en rekke aviser fra blant annet Japan og Australia til Tyskland og Frankrike - men ikke i USA.

Det var først når overgrepsskandalen ved Abu Ghraib-fengselet sprakk seinere på året og dermed aktualiserte invasjonsstyrkens opptreden i Irak, at Christiansens bilder ble trykket i amerikansk presse, deriblant i New York Times.

- Gode tilbakemeldinger Det er den britisk-iranske kunstneren Reza Aramesh som står bak utstillingen. Målet er å gjenskape historien i «Friday April 25, 2003 at 07:55», der navnet er inspirert etter tidspunktet bildene ble tatt på.

Aramesh kunne fortelle at profesjonelle innkjøpere fra store kunstinstitusjoner har hatt en egen visning dagen før den offisielle åpningen. 

- Tomms bilder er inspirasjonen bak dette prosjektet. Jeg setter stor pris på at han er her i dag. Heldigvis er de første tilbakemeldingene gode, sier Reza til Dagbladet.

- Ble beskyldt Christiansen synes selv at det er en utrolig anerkjennelse at nettopp hans bilder har vært med å inspirere til Aramesh' utstilling. 

- Folk er begeistret. En fotografs håp er jo på en måte at bildene en tar skal påvirke mennesker som ser dem. Noen lurer på historien bak bildene. Jeg ble jo faktisk beskyldt for å ha manipulert dem den gang. Under visningen var det imidlertid ingen skepsis å spore, sier han. 

- Hva håper du utstillingen vil føre til?

- Selv håper jeg dette fører til bevisstgjøring rundt fokuset mot overgrep på sivilbefolkninger i enhver konflikt. 


TUSJET: De pågrepne irakerne ble påtusjet «Ali Baba», den mytologiske stortyven, og «Haram», som betyr «forbudt», på brystet. Foto: Tomm W. Christiansen
SJOKKERENDE: Bildene sto på trykk i aviser verden over, men først etter Abu Ghraib-skandalen kom de i amerikanske aviser som New York Times. Foto: Tomm W. Christiansen
STRIPPET NAKNE: Irakerne som ble tatt til fange av amerikanske soldater og mistenkt for å være tyver, ble strippet nakne og marsjerte gjennom Zawra-parken i Baghdad. Bildene gikk verden rundt i 2003, stilles nå ut som del av en kunstutstilling i New York. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
UTSTILLING I NEW YORK:
Reza Aramesh stiller ut på Leila Heller Gallery. F.v: Tomm W. Christiansen, Leila Heller og Reza Aramesh.
Foto: Vegard Kvaale / Dagbladet
UTSTILLING I NEW YORK: Reza Aramesh stiller ut på Leila Heller Gallery. F.v: Tomm W. Christiansen, Leila Heller og Reza Aramesh. Foto: Vegard Kvaale / Dagbladet Vis mer