Amerikansk bokbransje jakter på flere forelskede vampyrer

Mens stjernene strømmer til «Twilight»-filmene.

(Dagbladet.no): Verdens bokhyller er fulle av etterligninger. Dukker det opp en bestselger, kan du være sikker på at forlagene straks begynner å lete etter bøker i samme sjanger.

«Harry Potter»-fenomenet er et godt eksempel på det. Etter at suksessen var et faktum, dukket en rekke andre bøker om unge trollmenn, hekser og barn med magiske krefter opp på markedet.

Populær sjanger
Mange av dem fikk raskt merkelappen «Harry Potters arvtaker», selv om få forfattere har vært villige til å innrømme at de er inspirerte av J.K. Rowlings suksessbøker.

Men kanskje kan vi nå krone den rette arvtakeren: Stephenie Meyers storselgende vampyrserie «Twilight». Miksen av spenning, romantikk og overnaturlige elementer, myntet på ungdom, har ført til at Meyer for lengst har blitt titulert Rowlings etterfølger. Men hva er det så som skiller henne fra de andre (foruten det at hun har kommet nærmest Rowling når det gjelder salgstall)?

Jo, hun har selv fått en rekke arvtakere.

Ifølge den amerikanske avisa USA Today er paranormale historier om vampyrer, varulver og zombier det nye store innen amerikansk ungdomslitteratur. Flere nye forfattere har kastet seg på bølgen. Og flere etablerte opplever et oppsving.

Amerikansk bokbransje jakter på flere forelskede vampyrer

- Det er definitivt mange ungdommer som oppsøker bokhandler etter å ha lest «Twilight», og vil ha noe som ligner, sier forfatteren P.C. Cast til avisa.

Sammen med datteren Kristin lanserte hun nylig bok nummer fem i ungdomsserien «House of Night», som handler om vampyren Zoey Redbird og livet på en skole for udødelige. Bøkene kom først ut i 2007, men dukket opp på bestselgerlistene først etter at «Twilight»-suksessen satte fart for alvor.

Andre romantiske vampyrbøker
Sandee Roston, som jobber med barnebøker hos forlaget HarperCollins, forteller at de får inn stadig flere manuskripter innen sjangeren paranormal tenåringslitteratur.

- Det er en av våre sterkeste og voksende sjangre, sier hun til avisa.

Avisa har også laget en oversikt over ferske vampyrbøker for ungdom, i «Twilight»-sjangeren.

Foruten «Hunted», siste bok i «House of Night»-serien, finner vi blant annet «Blue Bloods»-serien av Melissa De La Cruz. Bøkene handler om rike ungdommer på Manhattan og deres store hemmelighet - de er vampyrer. Et vampyralternativ til deg som digger «Gossip Girl»? Fjerde bok kommer i løpet av året.

Amerikansk bokbransje jakter på flere forelskede vampyrer

«Gossip Girl»s egen TV-stasjon CW vurderer for øvrig å satse på en TV-serie basert på en annen vampyrbokserie, «The Vampire Diaries» av L.J. Smith. Bøkene handler om High School-eleven Elena Gilbert, som er forelsket i to vampyrbrødre - en snill og en slem sådan.

Snart kommer også «Stargazer» av Claudia Gray, andre bok i serien om livet blant vampyrene på Evernight Academy.

Ingen av de nevnte bøkene er oversatt til norsk. Og det ser ikke ut til at vampyrromantikken helt har smittet norske forfattere ennå. Men paranormal litteratur er populær også her. Johan Harstads vant eksempelvis Brageprisen 2008 for sin første ungdomsroman «Darlah», som blander science fiction, grøss, kjærlighet og spenning i en fortelling om en ekspedisjon til månen.

Barrymore vil regissere
Stephenie Meyer har foreløpig ingen planer om å skrive flere «Twilight»-bøker. Bok nummer fem ble lagt på is etter at 12 kapitler ble lekket på nettet. Men filminnspillingene sørger for at interessen holder seg. I dag ble det bekreftet - etter lang tids spekulasjoner - at den unge stjerneskuespilleren Dakota Fanning (15) skal spille den farlige vampyren Jane i film nummer to, «Under en ny måne».

Og i går bekreftet Drew Barrymore at hun er aktuell som regissør av film nummer tre, «Eclipse».

- Jeg er en av regissørene som blir vurdert. Det er flott, ettersom jeg er regissør nå. Men du vet, det er deres valg, sier Barrymore, ifølge ABC News

Amerikansk bokbransje jakter på flere forelskede vampyrer

Film nummer én ble regissert av Catherine Hardwicke, men «The Golden Compass»-regissør Chris Weitz overtok film nummer to, som får premiere i USA i november.