Amerikansk bygdekrim

«Elleve dager» er en amerikansk bygdekrim, en debutroman signert en 53 år gammel polititjenestemann ved et sheriffkontor i USA-staten Iowa. Historien bygger på virkelige hendelser, om satanistdrap langt ute på landet.

Donald Harstad (navnet nesten garanterer norske aner) har jobbet i politiet på den amerikanske landsbygda i 26 år, han kjenner miljøet og vet hva han skriver om. I tillegg bygger «Elleve dager» på en historie fra virkeligheten.

Det er som om en gammel og erfaren lensmann skulle ta til skrivemaskinen etter mange år i lovens tjeneste.

Fire likfunn

Hans helt, politibetjent Carl Houseman, jobber nattevakt i Nation County i Iowa, og er med når det blir funnet en død mann med avhogd høyrehånd på en gard. Nesten morgen blir ytterligere tre lik funnet, og samtidig blir det klart at mordene har tilknytning til satanister.

Elleve dagers etterforskning er nok til at saken blir oppklart i all sin gru, og det skyldes dyktig etterforskning fra politiets side, med god bistand fra den kvinnelige FBI-agenten Hester Gorse.

Tørrvittig

Men etterforskningen i «Elleve dager» er såre opplagt, det glir kanskje litt for lett mot løsningen av mordmysteriet.

Resultatet er blitt en grei og underholdende kriminalroman. Det er ingen sensasjonell historie, selv om det er pirrende nok med de bisarre satanistene.

Til gjengjeld er språket litt tørt, og Donald Harstad er en smule tørrvittig, men resultatet er når alt kommer til alt en krim som er spennende å lese, men fort glemt etterpå.