Amerikansk eiendomsselskap kapret nordisk filmkatalog

200 kjente filmer selges på primitivt nettsted.

(Dagbladet.no): En eiendomstvist i USA har ført til litt av en hodepine for det store, nordiske filmselskapet Svensk Filmindustri (SF).

I en rettssak i Colorado juli i fjor ble det lille eiendomsselskapet Isis Litigation i Aspen, Colorado tilkjent de amerikanske rettighetene til hele SFs filmkatalog - over 1200 svenske, norske og danske filmer, ifølge Aftenposten. Deriblant alle filmene til Ingmar Bergman.

Fradømt rettigheter
Bakgrunnen skal være en åtte år lang konflikt om et kinosenter i Aspen, som et av SFs datterselskaper drev i samarbeid med eiendomsselskapet. Selskapet hevder at SF har misligholdt avtalen dem imellom, og fikk medhold av juryen. I 2003 ble SF dømt til å betale Isis sju millioner dollar i erstatning, skriver avisa New York Times.

SF har nektet å betale, og sammen med dagbøter har kravet nå kommet opp i 10 millioner dollar. I fjor sommer ble SF dømt til å overføre alle de amerikanske rettighetene til sine filmer til eiendomsselskapet. Siden SF hele tiden skal ha motsatt seg dette, var alle rettighetene overført først i desember.

Da åpnet Isis den forholdsvis primitive nettbutikken SwedishClassicFilms.com.

På lista over filmer de hevder å ha rettighetene til, og tilbyr på dvd, finner vi også flere norske filmer. Deriblant «Sofies verden», filmene om redningsskøyta Elias og hele Varg Veum-serien. Dessuten svenske filmklassikere som «Brødrene Løvehjerte», «Ronja Røverdatter», «Mitt liv som hund» og flere Emil-filmer. Se hele lista her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet selger også rettighetene til kinovisninger av filmene.

Utlover dusør
- Vi ønsket aldri å gå inn i den svenske filmbransjen. Men nå eier vi disse filmene, og prøver å finne ut hvordan vi kan profittere på dem, sier Isis' advokat Jack L. Smith fra Holland & Holland til New York Times.

Foreløpig teller lista på filmbutikken omkring 200 titler. SF skal imidlertid sitte på rettighetene til 1200 filmer. Nå utlyser Isis en dusør til alle som bidrar med informasjon som kan hjelpe dem å kreve inn mer royaltypenger i henhold til rettighetene de har fått.

Isis har allerede krevd inn royalties fra store selskaper som Sony, Janus Films og MGM, for filmer som SF har lansert på det amerikanske markedet.

- Det føles fryktelig å ikke ha kontroll over våre egne produkter i USA. Enhver inntjening vi eventuelt kommer til å få i USA framover, vil gå rett inn på kontoen til eiendomsselskapet i Colorado som motregning for deres krav. Vi hadde aldri trodd at denne saken ville gå så langt. Det er jo helt spinnvilt i forhold til europeisk lovgivning, sier styreformann i SF, Torsten Larsson til Aftenposten.

Men det ser ikke ut til at Isis vil fire på kravene. På nettsiden der de utlover dusøren, har de også en klokke som fortløpende teller hvor mye penger SF skylder dem, i henhold til dommer og dagbøter.