Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk filmregissør omskaper norsk tv-thriller

- Deilig å få anerkjennelse fra USA.

BLIR AMERIKANISERT:  NRK-serien «Taxi» gikk på norske tv-skjermer i 2011. Nå ønsker regissøren at serien skal nå nye høyder. På bildet fra venstre: Assad Siddique, Siyyam Nabil Ahmad og Adil Khan (løpende). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
BLIR AMERIKANISERT: NRK-serien «Taxi» gikk på norske tv-skjermer i 2011. Nå ønsker regissøren at serien skal nå nye høyder. På bildet fra venstre: Assad Siddique, Siyyam Nabil Ahmad og Adil Khan (løpende). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har fått masse pepper for det jeg har laget i Norge. Jeg føler meg ikke anerkjent hos norske filmkritikere, så det er deilig å få anerkjennelse fra USA, sier Ulrik Imtiaz Rolfsen (41).

Til vanlig driver han filmselskapet Curry film, og har blant annet stått for regien i thrillerserien «Taxi».

Den ble sendt på NRK1 høsten 2011, og omhandlet en norsk-pakistansk gutt som fikk nyss om storstilt taxisvindel i Oslo, og oppdaget at pakistanske slektninger og norske myndigheter var involvert.

Blir amerikanisert Nå har serien fått en ny produsent i USA: Gary Pearl, som sammen med manusforfatter Jeb Stuart skal konseptuere og skrive «Taxi» i amerikansk form.

- Agenten min fra London fortalte meg at den amerikanske produsenten Gary Pearl var interessert i «Taxi». Så jeg dro til Los Angeles, møtte Pearl, og avtalte et samarbeid med ham, forteller Imtiaz Rolfsen. 

Men det var ikke bare Gary Pearl som interesserte seg for «Taxi». Howard Gordon, som har produsert den berømte dramaserien «Home Land», meldte også sin interesse til Ulrik Imtiaz Rolfsen, men Gary Pearl var først ute.

Etterspurt Han falt for likhetstrekkene som «Taxi» hadde med etniske ulikheter og kriminalitet i USA.

- Ulrik har laget en serie som sklir naturlig inn på amerikansk tv. Familiekonflikter og korrupsjon mellom mennesker skjer overalt. Vi er takknemlig for at vi kan gjøre vår egen versjon ut av serien, for vi har stor tro på «Taxi 123 US», sier Pearl.

Kontroversielt med muslim Et annet språk er ikke den eneste forskjellen mellom den amerikanske og norske «Taxi»-versjonen.

DEN NORSKE VERSJONEN:  «Taxi» gikk på NRK1. Assad Siddique (f.v), Siyyam Nabil Ahmad, Adil Khan (midten) og Rashid Anwar illustrerte for Dagbladet hva serien ville by på før premieren i 2011. Til høyre står regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
DEN NORSKE VERSJONEN: «Taxi» gikk på NRK1. Assad Siddique (f.v), Siyyam Nabil Ahmad, Adil Khan (midten) og Rashid Anwar illustrerte for Dagbladet hva serien ville by på før premieren i 2011. Til høyre står regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Amerikanerne så på det som problematisk å lage en serie om en muslimsk mann, og bestemte seg for å basere serien på den kubansk-ættede advokaten, Eduardo, som jobber på Manhattan.

De kriminelle handlingene i den nye versjonen vil være mer omfattende, med en mafiabande som til stadighet gjør nye forbrytelser, som Eduardo blader seg mer opp i for hver sesong, som Gary Pearl har tatt høyde for at det vil bli fem av.

SATSER INTERNASJONALT:  Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen håper at serien «Taxi» vil bli en amerikansk hit. torsdager Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SATSER INTERNASJONALT: Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen håper at serien «Taxi» vil bli en amerikansk hit. torsdager Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart