Amerikansk hip hop-stjerne tatt for «ulovlige cd\'er»

Politiet ødela 80 000 plater.

 • Se rapporten til Fox News om razziaen

  (Dagbladet.no): Produsenten og DJ\'en DJ Drama er et av de heteste navnene i amerikansk hip hop for tida. Han har produsert nærmere 40 mixtapes i «Gangsta Grillz»-serien, han er på forsiden av mars-utgaven av hip hop-magasinet XXL sammen med kompisen T.I., og han har platekontrakt med storselskapet Atlantic.

  I går ble han arrestert i forbindelse med en razzia i kontorene hans i Atlanta. Politiet og representanter fra platebransjeorganisasjonen RIAA beslagela biler, datamaskiner og opptaksutstyr, og konfiskerte og ødela over 80 000 cd-plater.

  Aksjonen har skapt en voldsom debatt i USA.

  Tjente godt


  Årsaken til politiaksjonen er DJ Dramas produksjon og distribusjon av mixtapes - et fenomen som lenge har befunnet seg i en juridisk gråsone. Mange artister som allerede har platekontrakt gir ut slike cd\'er for å skape buzz mellom de offisielle utgivelsene sine, og ofte inneholder de remikser, smakebiter fra et nytt album, freestyles eller tolkninger av andres låter.

  Mer problematisk er det at de ofte også inneholder musikk som ikke er klarert med opphavsmannen.

  50 Cent nevnes ofte som kroneksemplet på en artist som fikk seg et navn via mixtapes, mens DJ Dramas «Gangsta Grillz» har løftet fram artister som Lil Wayne, Young Jeezy og T.I.

  Som regel bryr ikke plateselskapene seg nevneverdig om mixtapes, fordi de ofte har stor promoverdi. Men nå har man altså bestemt seg for å sette ned foten.

  De fleste amerikanske medier som rapporterer om saken er svært kritiske til politiet og RIAAs aksjon, men Gisle Stokland, markedssjef i hip hop-butikken Stress, mener DJ Drama og kompanjong Don Cannon (som også ble arrestert) kan ha gått for langt.

  - Han hadde 17 ansatte og skryter av å ha solgt over 4 millioner mixtapes. Ifølge RIAA kan man ha opp til 90 prosent fortjeneste på slike mixtapes, og da har han i tilfelle tjent gode penger. Det er nok størrelsen på forretningen hans som gjorde at de ville slå ned på det, sier Stokland.


  Kontrollert kaos


  Platebransjen har flere ganger forsøkt å finne måter man gjøre mixtapes lønnsomt, blant annet ved å gi ut slike plater som de selv har godkjent, der musikken er klarert.

  Det har vist seg vanskelig, for som New York Times skriver: Mixtapes er ment å fange det kontrollerte kaoset som hele hip hop-sjangeren representerer. Det blir liksom ikke morsomt lenger når plata gis ut med selskapenes velsignelse.

  Dramas «DJ Grillz»-serie har imidlertid tatt fenomenet til et nytt nivå. Han har skapt et varemerke som føles eksklusivt, og som mange rappere er stolte over å få være med på.

  - Dette er ikke snakk om en ung DJ som prøver å få penger til smør på brødet, sier Stokland.

  Han har solgt plater via sin egen hjemmeside, og ifølge New York Times var låter fra mixtapene hans fortsatt i salg via iTunes da han satt fengslet i går. Senere på dagen ble han løslatt mot kausjon.


  Norske selger lite


  Drama og Cannon er ifølge flere medier nå siktet for forfalskning, noe som tyder på at politiet ikke skiller mellom pirat-cd\'er og mixtapes.

  RIAAs Brad A. Buckles sier de to fikk en advarsel fra deres advokat før razziaen i går.

  - Et lydopptak er enten beskyttet av opphavsrett, eller så er det ikke beskyttet, sier han til New York Times.

  Flere norske artister har også gitt ut mixtapes - blant annet Jaa9 & OnklP, Passit-gjengen og Kleen.

  - Som regel selger disse under hundre eksemplarer. Rekorden har vel Jaa9 og OnklP, som angivelig - og da understreker jeg angivelig - solgte 3000 eksemplarer, sier Stokland.

RISIKERER STRAFF: Mixtape-kongen DJ Drama (t.v.) ble pågrepet etter en razzia i kontoret hans i går. Her er han avbildet sammen med T.I. Foto: SIPA
RISIKERER STRAFF: Mixtape-kongen DJ Drama (t.v.) ble pågrepet etter en razzia i kontoret hans i går. Her er han avbildet sammen med T.I. Foto: SIPA Vis mer
KARRIERE-BOOST: Lil Wayne fikk et karriereoppsving etter å ha vært med på en mixtape i «Gangsta Grillz»-serien.