DEBATT

Amerikansk høyesterett:

Amerikansk høyesteretts mest konservative?

I Neil Gorsuch har Trump og republikanerne fått en større gave av en dommer enn mange av oss evnet å spå.

KONSERVATIV: Neil Gorsuch ble i april i år tatt i ed som ny høyesterettsdommer. Er han nå amerikansk høyesteretts mest konservative dommer, spør artikkelforfatteren. Foto: Carolyn Kaster / AP Photo / NTB scanpix
KONSERVATIV: Neil Gorsuch ble i april i år tatt i ed som ny høyesterettsdommer. Er han nå amerikansk høyesteretts mest konservative dommer, spør artikkelforfatteren. Foto: Carolyn Kaster / AP Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dommen om Trumps innreiseforbud i slutten av juni viser igjen hvor viktig USAs høyesterett er for amerikansk politikk. Trump fikk midlertidig lov til å implementere deler av forbudet. Om han vinner fram når sakens innhold blir vurdert i oktober, er derimot høyst usikkert.

Likevel gir dommen oss et klarere innblikk i et spørsmål som ble heftig debattert for seks måneder siden, også i Dagbladet. Var Trumps nyutnevnte dommer Neil Gorsuch erke eller kun moderat konservativ?

De som fokuserte på Gorsuchs rettsfilosofi poengterte at denne lignet sterkt på Antonin Scalia, som Gorsuch erstattet. Enkelte spådde at han var mer konservativ enn Scalia, men uten å være ytterst til høyre – hvor Clarence Thomas befinner seg.

Andre fokuserte på Gorsuchs omdømme som en selvstendig og samarbeidsvillig dommer – et syn som fikk støtte fra Obamas tidligere regjeringsadvokat for høyesterettssaker. Jeg var klart i den første leiren, mens andre, som Marie Simonsen, mente at det vanskelig lot seg forutsi.

Nå, etter den siste dommen og mer forskning, virker det som om alle tok feil. Gorsuch er kanskje den mest konservative dommeren i USAs høyesterett, og den mest konservative på mange år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer