Amerikansk justismord

Rystende skildring av et justismord.

BOK: I 1987 ble den tidligere baseballspilleren Ron Williamson dømt til døden for å ha voldtatt og drept ei ung jente fem år tidligere. Etter tolv år på dødscelle, ble den psykisk ustabile mannen til slutt erklært uskyldig dømt, og benådet.

John Grisham, som i femten år har skapt bestselgende thrillere av juss, har for første gang skrevet en historie fra virkeligheten. Og beretningen om Ron Williamson er verken vakker eller glamorøs, den er en usedvanlig stygg sak som viser hvor galt det kan gå når ingen gjør jobben sin.

Bortskjemt talent

Ron Williamson var den bortskjemte lillebroren som allerede som niåring vakte oppsikt med baseballtalentet sitt. Framtidsutsiktene var lyse: Han skulle bli profesjonell baseballspiller, med alt det førte med seg av ære og berømmelse. Men ingenting gikk som planlagt, en skadet arm og en iherdig trang til å feste og drikke ødela hele karrieren.

Uromoment

Ron Williamson ble et uromoment i hjembyen Ada i Oklahoma. Fyll og spetakkel fulgte mannen som hadde vært byens store idrettshåp, og han gikk inn og ut av psykiatriske institusjoner uten å noen gang fullføre et behandlingsopplegg.

Da 21-åringen Debbie Carter ble funnet drept i leiligheten sin, hadde politiet mer eller mindre bestemt seg for gjerningsmann før de hadde gjort noen etterforskning.

Men de hadde ingen beviser mot Williamson, og i fem år gikk detektivene på vent før de mer eller mindre konstruerte «fellende» bevismateriale. «En uskyldig mann» er antagelig den viktigste boka John Grisham noen gang kommer til å skrive. Ikke at han prøver å ta æren for at Williamson ble frikjent, han ble først oppmerksom på saken da han leste nekrologen over Williamson, som døde av kreft i 2004. Men Grisham bretter ut hele historien, så ydmykende den enn må være for de medvirkende. Og om den har noen misjon, så må det være å vise at ikke alle i politi og rettsvesen følger lovene de er satt til å håndheve.