SLIK SÅ DET EGENTLIG UT: Slik så fyrverkeriet over Washington DC egentlig ut under feiringen av 4. juli mandag. PBS bestemte seg imidlertid for å vise enkelte klipp fra fjoråret. Foto:  Xinhua/Sipa USA, NTB scanpix
SLIK SÅ DET EGENTLIG UT: Slik så fyrverkeriet over Washington DC egentlig ut under feiringen av 4. juli mandag. PBS bestemte seg imidlertid for å vise enkelte klipp fra fjoråret. Foto:  Xinhua/Sipa USA, NTB scanpixVis mer

Amerikansk kanal skulle vise 4. juli-fyrverkeriet - seerne raser

Det dårlige været fikk kanalen til å jukse med bildene.

(Dagbladet): I går, den 4. juli, ferier amerikanere landet rundt sin frigjøringsdag.

Det var på samme dag i 1776 at den såkalte «Declaration of Independence», eller uavhengighetserklæringen, ble godkjent av kongressen.

Dette feires med fyrverkeri og fest, og kan sees på som en amerikansk versjon av 17. mai.

Den amerikanske tv-kanalen PBS skulle sende direkte fra fyrverkerishowet i Washington, som en del av sendinga «A Capitol Fourth».

Det gikk ikke helt som planlagt.

- Falske bilder?

Det var overskyet i den amerikanske hovedstaden i går, som sørget for dårlig sikt for både kameraer og beskuere av fyrverkeriet. PBS bestemte seg derfor for å bruke noen klipp fra fjorårets oppskyting, for å gi seerne en bedre opplevelse.

Bruken av de gamle klippene skapte imidlertid en storm av meldinger på Twitter.

FRA I FJOR: Denne GIFen skulle illustrere at fyrverkeriet hadde startet. Klippet er imidlertid fra i fjor.

En bruker, som kaller seg @tinpant, skriver at utsikten hun hadde fra vinduet sitt var en helt annen enn den hun så på tv-skjermen.

Brukeren @seawall77 skriver: «Falske bilder på den fjerde? Det er tåkete og regner i DC. Disse bildene er åpenbart ikke fra i kveld».

Flere titalls brukere påpekte feilen, ifølge Washington Post.

Ifølge den amerikanske avisa var det ikke alle bildene fra sendinga som var fra fjoråret, men det var nok til at enkelte reagerte.

- Patriotisk

Etter klagestormen gikk kanalen selv ut og innrømmet at de hadde brukt gamle klipp. De beklaget imidlertid ikke.

Kontoen @July4thPBS, som skriver utelukkende om det feststemte programmet, gikk ut med følgende melding.

«Vi viste en kombinasjon av det beste fyrverkeriet fra i år og tidligere år. Det var den patriotiske tingen å gjøre», lyder meldinga.

Kanalen mener altså at den beste løsningen var å bruke en kombinasjon av klipp. En talsperson for programmet bekrefter overfor Washington Post at det som står i tweeten er sant.

Talspersonen påpeker at dette er første gang produsentene har valgt å ta slike grep.