GAMMEL NYHET? HVEM BRYR SEG: Ace of Bases tilknyting til høyreekstremisme og nynazisme har nettopp nådd amerikanerne, til tross for at historien har vært kjent i 20 år. Foto: NTB Scanpix
GAMMEL NYHET? HVEM BRYR SEG: Ace of Bases tilknyting til høyreekstremisme og nynazisme har nettopp nådd amerikanerne, til tross for at historien har vært kjent i 20 år. Foto: NTB ScanpixVis mer

Amerikansk magasin «avslører» Ace of Bases hemmelige nazifortid

Problemet er at det er 20 år for sent.

(Dagbladet): Den 27. mars 1993 prydet Ace of Base-frontfigur Ulf Ekberg forsida av den svenske riksavisa Expressen, der det ble avslørt at den bestselgende musikeren hadde en høyreekstrem fortid som nynazist.

På 80-tallet var nemlig Ekberg medlem av white power-bandet Commit Suiside, der han blant annet var med på å oppfordre til drap på mørkhudede.

Ny, gammel nyhet Til tross for at Ekbergs tvilsomme fortid også er blitt skrevet om i USA tidligere, presente magasinet VICEs musikkblogg i går historien som en nyhet under tittelen «Ace of Bace's secret nazi past».

I VICE-kommentarfeltet er det mange som har kritisert nettstedet for å formidle historien som om den er ny. Andre gjør seg morsomme på bekostning av Ace of Base-låttitlene «The Sign» og «Happy Nation», som jo lett kan misforstås når man vet om Ekbergs tidligere virke.

En rekke nettaviser kastet seg også på, og den velkjente historien fikk nytt liv i medier som New York Daily News og Huffington Post. Det var kanskje ikke så rart at de også hadde lyst å skrive om Ekberg - for Ace of Base var nemlig på et tidspunkt, tidlig på 90-tallet, verdens største popgruppe. Det første albumet deres, «Happy Nation», ble solgt i 23 millioner eksemplarer og havnet i Guiness rekordbok for å være det mest solgte debutalbumet noensinne.

Men det er altså ikke bare lettbent popmusikk som har stått på den musikalske menyen hos Ace of Base-frontfiguren. Fem år etter at nazihistorien sprakk, i 1998, ga plateselskapet Flashback Records ut musikken som Ekberg hadde laget med Commit Suiside, døpt «Uffe Was a Nazi».

Hitler-hilsen Med utgivelsen fulgte det med gamle bilder av Ekberg hvor han blant annet utfører Hitler-hilsen og er ikledd skjorter med både Ku Klux Klan- og hakekorslogo. På låtlista fant man snutter som «Vit makt, svartskalleslakt» og «Rör inte vårt land». Med i bandet var også en tidligere partileder for Sverigedemokraterna, Anders Klarström, som i 1986 ble dømt for drapstrusler mot Israel-sympatisøren og tv-personligheten Hagge Geigert.

NAZIHILSEN: Slik så forsida til den svenske avisa Expressen ut den 27. mars 1993. Faksimile: Expressen
NAZIHILSEN: Slik så forsida til den svenske avisa Expressen ut den 27. mars 1993. Faksimile: Expressen Vis mer

Ekberg har nesten utelukkende nektet å snakke om nazifortida si, men tok i den 15 år gamle dokumentaren «Our Story» avstand fra sine tidligere handlinger.

- Jeg visste at den kontroversielle bakgrunnen min kom til å bli avslørt før eller siden. Og de fleste av anklagene mot meg var sanne. Jeg har fortalt alle at jeg virkelig angrer på det jeg gjorde. Men nå har jeg lukket den boka. Jeg vil ikke snakke om det, den tiden i livet mitt eksisterer ikke for meg lenger. Jeg lukket den boka og kastet den bort i 1987. Jeg har tatt lærdom av det, og jeg er ikke den personen lenger. Det er noen andre, sa Ace of Base-frontfiguren den gang.

PLATEOMSLAG: Fem år etter at nazihistorien sprakk, i 1998, ga plateselskapet Flashback Records ut musikken som Ekberg hadde laget med Commit Suiside, døpt «Uffe Was a Nazi».
PLATEOMSLAG: Fem år etter at nazihistorien sprakk, i 1998, ga plateselskapet Flashback Records ut musikken som Ekberg hadde laget med Commit Suiside, døpt «Uffe Was a Nazi». Vis mer