Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«The Magnitsky Act»

Amerikansk milliardær i møter med norske toppolitikere - vil stanse kritisk film om seg selv

Dokumentaren «The Magnitsky Act» er laget av anerkjente norske og russiske aktører, og har fått millioner i støtte fra norske myndigheter.

INNBITT KAMP: Milliardær og lederen av menneskerettighetskampanjen «Justice for Sergei», Bill Browder, har vært i Norge for å hindre at dokumentaren «The Magnitsky Act» vises under Kortfilmfestivalen i Grimstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INNBITT KAMP: Milliardær og lederen av menneskerettighetskampanjen «Justice for Sergei», Bill Browder, har vært i Norge for å hindre at dokumentaren «The Magnitsky Act» vises under Kortfilmfestivalen i Grimstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den prisvinnende russiske dokumentarfilmskaperen Andrej Nekrasov, og det like anerkjente norske produsentfirmaet Piraya Film, har pisket opp motstand fra sterke politiske krefter i forkant av lanseringen av dokumentaren «The Magnitsky Act».

FÅ OVERSIKT: Derfor krangler de så busta fyker om «The Magnitsky Act»

I filmen kommer det fram angivelig dokumenterte, og svært kontroversielle påstander rundt historien til den verdenskjente russiske korrupsjonsvarsleren Sergej Magnitskij som døde i russisk fengsel i 2009.

Magnitskij er kreditert som mannen som i 2007 avslørte at personer i Det russiske innenriksdepartementet stjal milliarder av skattekroner med hjelp fra politiet. Året etter ble han arrestert av de samme politifolkene han hadde navngitt.

Døde i fangenskap

Sakens forgreininger strakte seg langt inn og til topps i Moskvas maktkorridorer. Den tidligere skatteadvokaten er også blitt en martyr for menneskerettigheter etter at han ble mishandlet til døde i fangenskap.

Magnitskij-saken har i ettertid blitt et av symbolene på Putins korrupte Russland, men i dokumentaren «The Magnitsky Act» forsøker Nekrasov å snu den etablerte sannheten på hodet.

- Vi har, etter omfattende research, aldri funnet bevis for at Magnitskij døde av mishandling. Vi mener også at han ikke var en skatteadvokat, men en vanlig regnskapsfører, arrestert for skatteunndragelser. I tillegg mener vi å ha dokumentasjon på at han døde av dokumenterte hjerteproblemer, ikke mishandling, sier Nekrasov til Dagbladet.

De påstått dokumenterte opplysningene setter sinnene i kok hos Magnitskijs tilhengere. Filmens mange kritikerne mener dokumentaren er propaganda til fordel for makta i Moskva.

- Dere blir beskyldt for å være kjøpt og betalt av russiske myndigheter. Hva tenker dere om det?

- Det er helt latterlig. Jeg har tidligere laget svært kritiske filmer om Putin, og slike påstander er direkte sårende, sier han.

Idealist og millardær

På den andre siden av konflikten står blant annet filmteamets formidable motstander med støtte fra Helsingforskomiteen.

William «Bill» Browder (52) er en hedgefond-milliardær fra USA som slo seg opp som investor i Russland på 90-tallet med firmaet Hermitage Capital Management. Magnitskij jobbet som konsulent for firmaet til Browder, og de skal sammen ha avdekket skatteunndragelsene.

Browder ble derfor kastet ut av Russland i 2005, mens Magnitskij fortsatte å jobbe med saken fram til han ble arrestert. Milliardæren har siden 2009 viet livet sitt til å kjempe for rettighetene og oppreisningen av sin tidligere ansatt.

- Jeg står ansvarlig for denne unge mannens død, og jeg gir meg ikke før de ansvarlige er tatt, sier Browder til Dagbladet onsdag.

Vil stoppe visning

Browders kampsak er nå å stoppe Nekrasov og Piraya Films «The Magnitsky Act» (se faktaboks) fra å bli vist under Kortfilmfestivalen i Grimstad i juni.

Få har sett filmen, men i dokumentaren indikerer angivelig filmskaperne at det er Browder selv som står bak skatteunndragelsene, som til slutt fikk Magnitskij drept.

- Vi mener Browders historie er tvilsom. Han plasserer skyld når det egentlig er hans selskaper som tok pengene. Han har samtidig opparbeidet seg bred støtte for sin versjon gjennom menneskerettighetsarbeidet, sier Nekrasov.

I april skulle filmen vises i EU-parlamentet, men ble stanset etter press fra Browders advokater.

- Dokumentaren er en ren propagandafilm fra Kreml som prøver å fullstendig forandre historien i Magnitskij-saken på lik linje med narrativen russiske myndigheter ønsker seg. Filmen hevder at han ikke er en varsler, og at vi to er kriminelle. At jeg står bak dette er galskap, forteller Browder.

Vil saksøke filmfestival

Browder mener beskyldningene mot ham og Magnitskij er av en så grov karakter at han ikke har annet valg enn å ta saken til retten. Denne uka har han vært i Norge, og milliardæren sier til Dagbladet at han vil saksøke filmfestivalen om dokumentaren blir vist.

- Jeg har ansatt norske advokater som har fått beskjed om å gå til sak, forteller han.

«The Magnitsky Act» har samtidig fått millioner av kroner i finansiering fra blant annet Norsk filminstitutt (NFI), Nordisk Film & TV Fond og Fritt Ord.

Dagbladet kan avsløre at Browder under sitt opphold i Norge også har vært i et møte med Venstre-leder Trine Skei Grande og den uavhengige menneskerettighetsorganisasjonen Den norske Helsingforskomité for å diskutere temaet.

Skei Grande: - Propaganda

- Vi snakket om at Norsk filminstitutt har gitt flere millioner kroner til en film som skal lage Putins versjon av sannheten. Folk må få lage de filmene de vil, men de trenger ikke norsk statsstøtte til å lage russisk propaganda, sier Trine Skei Grande (V) til Dagbladet.

MØTTES: Fra venstre: Assisterende generalsekretær i Helsingforskomiteen, Gunnar M. Ekeløve-Slydal, Bill Browder og stortingspolitiker Morten Wold (Frp). Foto: Privat
MØTTES: Fra venstre: Assisterende generalsekretær i Helsingforskomiteen, Gunnar M. Ekeløve-Slydal, Bill Browder og stortingspolitiker Morten Wold (Frp). Foto: Privat Vis mer

- Har du sett filmen selv?

- Nei, men representanten fra Helsingforskomiteen og Browder har sett den. Jeg har stor tiltro til Helsingforskomiteen. Jeg stiller også spørsmål ved om dette er den samme filmen som de har søkt om å lage.

- Er det noe du som norsk politiker skal legge deg borti?

- Mange svært dyktige norske filmskapere får avslag på sine søknader. Jeg synes ikke pengene skal gå til rene propagandafilmer som forsøker å omskrive historien.

- Men hvordan kan du vite at dette ikke er en milliardær som forsøker å omskrive sin egen historie?

- Han har støtte fra Helsingforskomiteen, og jeg har selv fulgt Magnitskij-saken i mange år. Jeg så dokumentasjon som motbeviste påstandene til Nekrasov. Jeg vil ikke beskytte Browder, men Russland er kjent for å kjøre slike kampanjer, sier Skei Grande.

- Erfarne dokumentarister

I tillegg får Dagbladet bekreftet at Browder har hatt separate møter med stortingspolitikerne og medlemmene av Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling, Morten Wold (Frp) og Ingjerd Schou (H).

Informasjonsdirektør i Norsk filminstitutt (NFI), Mette Tharaldsen, sier «The Magnistky Act» har fått finansieringsstøtte fordi «det er dokumentarfilmens form og oppgave å stille kritiske spørsmål og belyse saker fra ulike sider»:

- Filmen det her er snakk om er produsert av erfarne dokumentarister, og forankret i det vi anser som en sterk redaksjonell plattform, sier Tharaldsen.

- Velkommen til debatt

Daglig leder for Kortfilmfestivalen i Grimstad, Anita Svingen, opplyser at de bare tar dokumentaren av programmet om produsentene trekker filmen av juridiske grunner.

- Vi har ikke behov eller ønske om å kommentere påstander i filmen. For oss er dette en dokumentar produsert av det norske og respekterte selskapet Piraya Film, og vi forholder oss til produsentenes juridiske prosess når det gjelder visningen av denne filmen, sier hun til Dagbladet.

- Browder truer med å saksøke dere. Hva tenker du om det?

- Det har vi forstått, men det endrer ingenting. Han er velkommen til å delta i debatt i etterkant av visningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!