FANTASTISK KUNSTGAVE: Det amerikanske paret Marlene og Spencer Hays fikk æresutnevnelse av Frankrikes president François Hollande etter at de donerte bort kunstsamlingen sin til Frankrike og Paris. Foto: NTB Scanpix 
FANTASTISK KUNSTGAVE: Det amerikanske paret Marlene og Spencer Hays fikk æresutnevnelse av Frankrikes president François Hollande etter at de donerte bort kunstsamlingen sin til Frankrike og Paris. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Amerikansk par gir kunst verd milliarder til Paris

Samlingen har en verdi på tre milliarder norske kroner.

TAKKER: President Francois Hollande takker ekteparet Spencer Hays og kona Marlene Hays.
TAKKER: President Francois Hollande takker ekteparet Spencer Hays og kona Marlene Hays. Vis mer

Et amerikansk par som oppdaget sin forkjærlighet for kunst under en reise til Paris i 1971, donerer hele milliardsamlingen sin til den franske hovedstaden.

Forelsket i Paris

Forretningsmannen Spence Hays og kona hans Marlene var i Paris lørdag for å overrekke de første kunstverkene -187 stykker av blant andre Edgar Degas og Amedeo Modigliani til en verdi av 173 millioner euro - til Musée d'Orsay.

- Marlene og jeg vokste opp i en liten by i Gainesville i Texas, og å besøke Frankrike var over all forventning.

- Så da vi ankom Paris i 1971 startet vår kjærlighetsaffære med dette fantastiske landet, fortalte Hayes et publikum som inkluderte Frankrikes president François Hollande.

Presidenten takker

- Din donasjon ærer den franske republikken, sa presidenten under en seremoni der paret fikk en av landets høyeste utmerkelser: Kommandør av æreslegionen.

Paret er i 80-årene og har vært gift i 60 år.

De har en samling på rundt 600 kunstverk fra slutten av nittenhundretallet og til begynnelsen av det 20 århundre verdt 350 millioner euro (ca. 3 milliarder norske kroner).

- Etter vår død vil vår samling være en gave til det franske folk og kunstelskere over hele verden kan nyte den. Men enda viktigere er det vår arv, sa Hayes.

(NTB)