Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk tv-blogg: - «Lilyhammer» er mer intelligent enn «House of Cards»

I natt feiret nordmennene seg selv i New York.

FEIRET «LILYHAMMER»: Ida Elise Broch, Trond Fausa Aurvåg, Marian Saastad Ottesen, Steven van Zandt, Maureen van Zandt, Tony Sirico, Michael Badalucco, Tommy Karlsen Sandum, Robert Skjærstad og Nils Jørgen Kaalstad var alle på «Lilyhammer»-festen i New York. 
Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
FEIRET «LILYHAMMER»: Ida Elise Broch, Trond Fausa Aurvåg, Marian Saastad Ottesen, Steven van Zandt, Maureen van Zandt, Tony Sirico, Michael Badalucco, Tommy Karlsen Sandum, Robert Skjærstad og Nils Jørgen Kaalstad var alle på «Lilyhammer»-festen i New York. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer

NEW YORK (Dagbladet):  - Det er jo ikke så ofte du får være med på en premiere i New York. Man vil jo ha med seg denne opplevelsen, for det kan jo bli siste gangen.

Fredagens premierefest i New York var «Lilyhammer»-skuespiller Trond Fausa Aurvågs andre.

Sammen med en rekke kolleger, og en hel del bransjefolk og internasjonale samarbeidspartnere, feiret han at den tredje sesongen av den populære serien nå er tilgjengelig for amerikanske tv-seere via Netflix.

- Føler meg heldig - Det er kjempegøy, noe jeg vil få med meg. Samtidig må man jo promotere showet, sier Fausa Aurvåg til Dagbladet.

Blant de som gikk på Netflix' røde løper på Manhattan, var Marian Saastad Ottesen og ektemannen Nils Jørgen Kaalstad, Tommy Karlsen, Robert Skjærstad og nykommer Ida Elise Broch. Også Netflix-sjef Ted Sarandos var på plass.

- Jeg føler meg veldig heldig som får være med på dette, rett og slett. Jeg har aldri vært her i New York før, dette er første gang, og veldig stas, sier Broch.

- Viktigst med Norge Seriens internasjonale kjendisalibi, Steven van Zandt, glimret selvsagt ikke med sitt fravær på hjemmebane. 

Han innrømmet imidlertid at han personlig legger mer vekt på at serien gjør norsk suksess, enn å gjøre det bra i hjemlandet USA.

- Derfor var jeg veldig glad da vi vant prisen for beste drama, og at Trond vant pris for «Beste mannlige skuespiller». I år tror jeg at det er Fridtjov (Såheim, journ. anm.) sitt år. Han har et utrolig år, og det har også Steinar (Sagen, journ. anm.), sier van Zandt, og legger til:

- Ja, jeg vil ha en amerikansk suksess, jeg vil ha internasjonal suksess, hvem vil ikke det? Men det viktigste for meg er at det norske folk har omfavnet oss og latt oss få være i hjertene sine, til tross for at vi gjør suksess utenfor grensene. Jeg har lært litt om Norge og nordmenn, og vet at det er lett å tenke at det ikke lenger er en norsk serie når den gjør det bra utenlands. Derfor er jeg glad det ikke er tilfellet nå. For det er en norsk serie.

- Framtidas tv «Lilyhammer» fikk suksesstemplet allerede etter at den aller første episoden ble sendt i 2012, og den tredje sesongen har fått massiv omtale.

Seertallene har imidlertid sunket med årene. Mens rundt én million NRK-seere fikk med seg hver eneste episode i sesong én, var det «bare» 663 000 som fikk med seg sesong tre-premieren 29. oktober i år. 
Det har imidlertid ikke lagt noen form for demper på amerikanernes forventninger.

TV-bloggen til den amerikanske avisa Baltimore Sun kaller «Lilyhammer» for «framtidas tv», og trekker flatterende paralleller til tidenes trolig største Netflix-suksess, «House of Cards». 

«Det er minst én måte «Lilyhammer» er mer intelligent, «edgy» og har mer sosiologisk resonans enn Kevin Spaceys politiske drama - da med sin pågående kritikk av multikultur, ideologien som dominerer det politiske livet i Amerika, men sjelden utforskes i massemedia», står det på bloggen.

Fausa Aurvåg finner få ulemper ved amerikanernes lovord, og peker på at det kan være en døråpner for seriens skandinavere.

Han er selv ikke fremmed for å medvirke i en utenlandsk produksjon.

- Hvis muligheten hadde kommet, hadde jeg nok hatt lyst. Det er jo et eventyr å være med på noe som ikke er en norsk produksjon. Npe nytt og annerledes, sier han og legger kjapt til:

- Men en norsk produksjon kan også være et eventyr, da, som «Lilyhammer».  

- Stas Broch, på sin side, liker ikke å følge med på verken anmeldelser eller skriverier som omhandler jobben hennes, og var mer opptatt av det som skulle foregå på premierefesten.

- Jeg har hørt noen rykter om at det kan være noen fra «Orange Is the New Black», «House of Cards» og andre Netflix-produksjoner på festen i kveld. Det har jeg aldri vært med på før, så jeg vet selv ikke hvordan jeg kommer til å reagere på den situasjonen. Det blir spennende å se, sier hun glisende.

Også Rubicons dramasjef syntes det var både fint og velfortjent med en feiring etter intens «Lilyhammer»-jobbing.

- Det er jo gøy å være her, en fantastisk følelse. Sesong tre er fantastisk bra, og å få være her med de store er stas, altså, sier Anne Kolbjørnsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling