Amerikansk universitet saksøker Apple for å ha stjålet patent

Prøver å stoppe stoppe salget av Iphone 5.

SAKSØKER APPLE: Boston University saksøker teknologigiganten Apple fordi de mener selskapet ulovlig bruker en patentert enhet i sine produkter. Illustrasjonsfoto: Dado Ruvic/ Reuters.
SAKSØKER APPLE: Boston University saksøker teknologigiganten Apple fordi de mener selskapet ulovlig bruker en patentert enhet i sine produkter. Illustrasjonsfoto: Dado Ruvic/ Reuters.Vis mer

(Dagbladet:) Boston University mener Apple bruker et patent i sine produkter som de ikke har rettigheter til.

Nå saksøker de teknologi-giganten, og i søksmålet ber de blant annet om at salget av Iphone 5, Ipad og MacBook Air stoppes. Det skriver blant annet PC World.

Søksmålet ble levert til en føderal domstol i Massachusetts denne uka.

15 år gammelt patent Ifølge universitetet inneholder disse produktene en enhet som ble funnet opp av professor Theodore D. Moustakas, som jobber ved universitetet.

Professorens patent, som har navnet «Highly insulating monocrystalline gallium nitride thin films» ble registrert allerede i november 1997.

Patentet er en såkalt halvleder - et stoff som kan lede strøm, og som universitetet altså mener at brukes i Apple-produktene.

Vil ha utbytte Universitetet krever, i tillegg til at Apple skal slutte å lage produktene som de mener at inneholder den patenterte enheten, deler av det utbyttet Apple så langt har hatt på å selge disse produktene.

Det er ingen tvil om at det er store penger på spill i saken.

Apple har solgt enorme mengder av produktene det er snakk om. Ifølge Boston Herald er det nå solgt mer enn 100 milloner Ipader, og det er hittil solgt 55 millioner bare av Iphone 5.

Boston Herald skriver at universitetet også tidligere har anklaget Samsung og Amazon for å ha stjålet det samme patentet.

- Kan koste 75 millioner dollar En analytiker avisa har snakket med, mener Apple kan tape saken. Han mener det i tilfelle kan bli svært dyrt for selskapet.

- Domstoler kan være irrasjonelle i denne typen saker. Noen ganger kan du få idiotiske kjennelser, og de kan mene at Apple er et rikt, stort selskap som ikke fortjener så mye penger, sier Roger Kay i Endpoint Techonologies Associates.

Kay anslår at et tap i rettssaken kan koste Apple så mye som 75 millioner dollar.

Stort universitet Boston University er et av de største private universitetene i USA, med mer enn 10 000 ansatte og 33 000 studenter. Det skal være en av Bosons største arbeidsgivere.

Verken Apple eller Boston University har så langt kommentert saken.