Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske agenter jakter Eskil Vogt etter Sundance-suksess

Men regissøren avviser dem alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTAH (Dagbladet): - Jeg er så nervøs, sier filmskaper Eskil Vogt i mikrofonen foran en fullstappet kinosal på Sundance filmfestival.

Det er premiere på hans regidebut «Blind», og det er aller første gang han viser den til et publikum.

Filmen er har kommet gjennom nåløyet, og blitt valgt ut blant rundt 12000 internasjonale bidrag vurdert av Sundance-juryen. Den er også av de få som har fått innpass i konkurransen World Cinema Dramatic.

Utsolgt
Nordmannen fortsetter å beskrive motivasjonen bak filmen, som var utsolgt lenge før premieredagen her på Sundance. 

- Jeg elsker filmer, men noen ganger blir jeg frustrert fordi alle filmer virker så like. Man vet hva som kommer til å skje.
 
Salen ler, før han fortsetter.

- Så jeg ville lage en film for meg selv — en film jeg gjerne ville se. Som ville overraske meg. Men nå er jeg veldig engstelig for hva dere kommer til å synes.

Vogt og skuespiller Ellen Dorrit Petersen kommer opp på scenen igjen etter filmen er over og svarer på spørsmål fra publikum. Deretter stormes scenen av agenter og bransjefolk som overøser nordmannen med ros. 

Amerikanske agenter

- Siden det ble annonsert at jeg ble tatt ut til Sundance har det vært masse trykk fra amerikanske agenter, innrømmer Vogt, som vet at bransjen allerede har lagt merke til filmene «Oslo 31. august» og «Reprise», som han har skrevet manus til.

Men regissøren er ikke spesielt interessert i å gå inn i amerikansk filmindustri.

I USA: Natt til lørdag hadde filmskaper Eskil Vogts regidebut Blind premiere på Sundancefestivalen i USA. Foto: Helena Kubicka de Bragança
I USA: Natt til lørdag hadde filmskaper Eskil Vogts regidebut Blind premiere på Sundancefestivalen i USA. Foto: Helena Kubicka de Bragança Vis mer

- Det finnes så mange eksempler på folk som har brukt mye tid på ting som ikke fører til noe, og da er det bedre å bruke tiden sin på å skape noe et sted man har mer kontroll over det som skjer. Jeg er selvfølgelig åpen for nye muligheter, men det er ikke mitt hovedfokus.
 
- Skal du på noen møter her under Sundance festivalen?

- Ja noen, men jeg har en engelsk agent fra før. Han har mange kontakter i Hollywood, så jeg føler ikke at jeg trenger så mye mer. Målet mitt her er å selge filmen og få eksponering.

Annerledes
Vogt deltok på Sundance sammen med Joachim Trier i 2007 for «Reprise», men denne gangen er ting veldig annerledes.

- Vi var ikke i med i noen konkurranse for «Reprise» fordi filmen var vist andre steder før. Det gjør det ekstra spennende denne gangen. Jeg var dessuten bare manusforfatter, og det er ikke folk så interesserte i.

«Blind», som Vogt også har skrevet manus til, handler om en kvinne som nylig er blitt blind. Gjennom en rekke historier får vi vite hvordan hun forestiller seg verden rundt seg.

- Det er en leken film med mange overraskende vendinger, sier Vogt, som alltid tar utgangspunkt i sin egen fantasi og forestillingsevne når han begynner på et manus.

- Jeg har gjort mye research, og snakket med flere som har vært i samme situasjon. Jeg har snakket med øyeleger, rehabiliteringssentre og så har jeg lest mye om det. Det var en utrolig spennende verden å tre inn i.

Som vanlig blir det også en del humor, selv om tematikken er dyster.   

- Det er en universell historie, og jeg tror folk skjønner det. Amerikanerne kaller det dramedy. Denne filmen har sin melankoli også, men den er overraskende lett i forhold til det å miste synet.

Anmeldelser

Verdenspremieren på «Blind» foregikk på den klassiske Sundance-kinoen The Egyptian.
Verdenspremieren på «Blind» foregikk på den klassiske Sundance-kinoen The Egyptian. Vis mer

Vogt skal være her på Sundance frem til tirsdag, og til sammen har filmen fått satt opp seks visninger.

- Man får jo anmeldelser i bransjebladene, og det er mange av dem som har vært her i kveld, deriblant Hollywood Reporter og Variety, så det gjør meg ikke noe mindre nervøs. Jeg vet at mange av de store bransjebladene stilte med de viktigste kritikerne sine i kveld, sier nordmannen.

I går ble det også kjent at «Blind» er blitt tatt ut til filmfestivalen i Berlin.

- Det er utrolig gøy. Da kan jeg si at hvis amerikanerne ikke liker filmen, så liker i hvert fall europeerne den, sier Vogt.

- Hva betyr det for deg og filmen din?

- Festivalene konkurrerer jo litt, og de vil begge ha verdenspremierer, så det at Berlin velger filmen min etter at den har vært på Sundance er den beste starten filmen min kunne ha fått.

Hele Norges coronakart