Amerikanske budsjettmyter

En av de største mytene i norske medier er USAs budsjettunderskudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

USA-DEKNINGEN: En av de mest utbredte myter i norske medier er at USA har et rekordartet budsjettunderskudd, hovedsaklige forårsaket av høye forsvarsutgifter og skattelettelser. Intet tema blir oftere tatt opp i min mediekritikkspalte på nettstedet Minerva.as. Et ferskt eksempel er Halvor Elviks kommentar i Dagbladet 21. september, der han skriver at «skattelettelsene har redusert statens inntekter så kraftig at den går med store underskudd». Årets underskudd vil i følge de siste beregningene fra Kongressens uavhengige budsjettkontor (CBO) utgjøre 1,2 prosent av BNP. Bare i fem år siden 1975, nemlig årene under Clinton-boomen/boblen 1997-2001 har underskuddene vært lavere.

Selv da underskuddene under Bush nådde toppen med 3,5-3,6 prosent av BNP i 2003 og 2004, var dette i samme størrelsesorden som i ledende europeiske land som Tyskland, Frankrike, Italia og Storbritannia, og betydelig lavere enn i Japan. I ni av de tolv årene fra 1982 til 1993 var underskuddet høyere enn i 2004. Bushs skattelettelser har ikke ført til at statens inntekter er uvanlig lave. Dagens føderale inntekter på 18,8 prosent av BNP ligger i overkant av det historiske gjennomsnittet siden 1970-tallet. Det er Clintons andre periode som fremstår som unntaket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer