Abortkrig i USA

Amerikanske delstater fremstår som middelalderske presteskap

Dagbladet mener: Norge bør innta en mer aktiv rolle for å få USA til å endre sin drepende politikk.

ABORTKAMP: Aktivister fra Population Connection Action Fund demonstrerer utenfor Trump International Hotel tidligere i år i protest mot Donald Trumps «Global Gag Rule» som forbyr amerikansk bistand til helsearbeidere som informerer om abort og reproduktiv helse. Foto: Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP / NTB Scanpix
ABORTKAMP: Aktivister fra Population Connection Action Fund demonstrerer utenfor Trump International Hotel tidligere i år i protest mot Donald Trumps «Global Gag Rule» som forbyr amerikansk bistand til helsearbeidere som informerer om abort og reproduktiv helse. Foto: Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Delstaten Alabama i USA vedtok denne uka en lov som i praksis forbyr abort, også ved voldtekt og incest. Det er ikke bare i denne konservative sørstaten abortmotstanderne vinner frem. Også i Midtvesten har politikere vedtatt lover og restriksjoner som i praksis hindrer adgangen til abort. Det skjer med president Donald Trumps velsignelse. Han har beredt grunnen for en nasjonal lovendring ved å innsette konservative dommere i høyesterett og føderale domstoler. Enn så lenge har lovene blitt stoppet i retten.

Det er nesten vanskelig å forstå at amerikanske delstater i 2019 opptrer som et middelaldersk teokrati styrt av kristenfundamentalister. Det tegner et bilde av «frihetens land» som illiberalt og kulturelt tilbakestående. Vi kunne nøyd oss med å føle med og støtte amerikanske kvinner, ikke minst fattige kvinner som ikke har råd til å reise ut av staten, men abortmotstandernes lokale seiere merkes også utenfor USAs grenser. I spørsmål om abort og kvinners reproduktive helse er USA snart mer katolsk enn paven. USA har stanset all bistand til internasjonale organisasjoner som veileder om abort. Det omfatter i praksis også informasjon om mødre- og barnehelse, familieplanlegging og forebygging av hiv. Forbudet er fatalt for noen av verdens aller fattigste kvinner og barn. Millioner av liv settes i fare for at Trump skal tilfredsstille fanatiske abortmotstandere på hjemmebane.

Det er rett og slett umoralsk. Norge er en internasjonal pådriver for jenters og kvinners rettigheter og en betydelig andel av norsk bistand går til slike formål. Men Norge bør dessuten innta en mer aktiv rolle for å få USA til å endre sin drepende politikk. Det skjer neppe med KrF i regjering. Partileder Kjell Ingolf Ropstad har tidligere sagt at han delvis støtter Trumps restriktive bistandspolitikk «aktivister» som ikke forholder seg til lovene i landene de opererer i.

I USA håper abortmotstandere at de strenge lovvedtakene vil ende i høyesterett og føre til at abortloven Roe vs Wade blir omgjort av det konservative flertallet. De har vind i seilene og satser på fire nye år med Trump-styret. Da kan det utrolige skje. Men konservative dommere er slett ingen garanti, har de seinere åra vist. Loven er tross alt fortsatt hevet over gud i amerikansk høyesterett, selv om rangeringen er mer uklar i senatet i Alabama.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.