Amerikanske filmfans digger norske nazizombier

Amok under Sundance.

(Dagbladet.no): Sundance-festivalen i Utah er USAs største indiefilm-festival, og i helgen ble norske «Død snø» vist for første gang i Egyptian theatre. I tillegg til bransje og presse var det også kjente skuespillere til stede - ifølge Ain't it Cool News befant blant andre John Cusack seg i salen.

Nazizombiene har skapt store forventninger blant filminteresserte i USA, og umiddelbart etter visningen begynte de første reaksjonene å tikke inn.

- Filmen er helt glimrende, og er nødt til å bli en kultklassiker, skriver bloggeren hos The Movieblog.com.

- Lever opp til traileren
Ain't It Cool News - en av de virkelig store nettsidene for unge, (hovedsakelig) mannlige filminteresserte over hele verden, har skrevet om «Død snø» en rekke ganger.

Skribenten SkinJob69 var til stede på nattas visning, og har en fyldig rapport og en anmeldelse. Vedkommende er svært fornøyd:

- Mine tanker om filmen: Kort sagt, den var super. Jeg var også svært spent etter å ha sett traileren (nazi-zombier i snøen, hva er det ikke å like?), og jeg hadde høye forventninger da jeg gikk inn i salen. Og heldigvis lever filmen absolutt opp til traileren, den overgikk til og med forventningene, skriver SkinJob69.

Skribenten rapporterer at publikum ble møtt av utkledde nazizombier da de ankom visningen.

- Historien hadde en god miks av mørk humor, spenning, sex og selvfølgelig liter på liter med blod, hjernemasse og innvoller. Jeg tror dere vil være enig i at dette er et verdig tilskudd til zombiesjangeren, og horrorfansen kommer til å finne mye for dem her.

John Cusack lo godt
Filmsiden rapporterer også at John Cusack satt på raden bak ham i salen.

- Da jeg snudde meg, lo han godt. Så jeg regner med at det var ok, skriver SkinJob69.

«Død snø» fikk middels kritikk i Norge, men det er åpenbart at amerikanske anmeldere oppfatter en norsk zombiefilm som mer eksotisk. I tillegg finnes det et større publikum for denne typen sjangerfilmer.

- Filmen er en veldig entusiastisk og blodig liten bagatell, skriver for eksempel Cinematical i sin oppsummering.

Godt salg
Det er imidlertid ikke bare bloggere og rendyrkede filmnerder som liker «Død snø». Tim Grierson i den anerkjente papirpublikasjonen Screen Daily skriver at filmen er en åpenbar hyllest til tidligere horrorfilmer som «Fredag den 13.» og «Evil Dead».

Samtidig mener han regissør Tommy Wirkola har en særegen stemme, og roser skuespillerene.

- Lasse Valdal gir er god som barsk helt, mens Charlotte Frogner er tøff, men feminin som en av de ressurssterke kvinnene i gruppa, skriver anmelderen.

«Død snø» var solgt til ni land i forkant av Sundance, og der er det salgsagenten Elle Driver som representerer filmen.

De gode anmeldelsene skader neppe sjansene til å bli solgt til flere markeder. «Død snø» skal vises tre ganger til i løpet av uka.

Flere anmeldelser av «Død snø» (lista oppdateres):
Cinema strikes back

AMERIKANSK PLAKAT: Slik presenteres filmen i Sundance.
AMERIKANSK PLAKAT: Slik presenteres filmen i Sundance. Vis mer