Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske Hazen frøs på seg sorte tær da han skulle «overleve» i Finnmark

Amerikaneren ble uvenner med kulda da han overnattet på Finnmarksvidda i «Villmarkens mann».

(Dagbladet): - Min førsteprioritet var å holde meg selv i live og holde meg varm, forteller Audel på telefon fra Washington.

14. januar blir den amerikanske overlevelsesinstruktøren og villmarksguiden å se på norske skjermer, når første episode av «Villmarkens mann» sendes på National Geographic Channel.

I mars og april i år besøkte nemlig Audel Finnmarksvidda for å lære mer om samefolkets arktiske livsstil, for deretter å benytte kunnskapen til å overleve alene på vidda.

Mistet følelsen i tærne 41-åringen er i høyeste grad levende da Dagbladet snakker med ham om opplevelsen, men Audel hevder at han var i en farlig situasjon mens han filmet episoden.

Etter å ha fått en innføring i den samiske livsstilen av finnmarking Isak Mathis, skulle overlevelsesinstruktøren ha ansvar for en hel reinflokk alene på Finnmarksvidda.

KALD FORNØYELSE: - Jeg måtte bygge en nød-snøhule, som er en miserabel måte å tilbringe natta på, men det er en overlevelsessituasjon, sier Hazen Audel om å skulle klare seg alene på Finnmarksvidda. Foto: National Geographic
KALD FORNØYELSE: - Jeg måtte bygge en nød-snøhule, som er en miserabel måte å tilbringe natta på, men det er en overlevelsessituasjon, sier Hazen Audel om å skulle klare seg alene på Finnmarksvidda. Foto: National Geographic Vis mer

Enn så mye Audel forsøkte å følge med på egen kroppstemperatur og føtter og tær i den nordnorske kulden, mistet han en dag følelsen i tærne.

- Jeg måtte fortsatt holde følge med reinflokken, og jeg prøvde bare å ikke tenke på smerten, forteller 41-åringen.

Stakk føttene i bålet Da han kom fram til igloen han skulle overnatte i gjorde han opp ild.

- Jeg holdt føttene over ilden for å prøve å varme dem opp, og jeg kunne holde føttene inne i ilden uten å føle varmen fra bålet. Da innså jeg at jeg virkelig hadde gjort skade på meg selv.

Audel sier at han ikke hadde følelse i de frostskadde tærne resten av finnmarksbesøket, og at de var i ferd med å bli sorte da han kom hjem til Washington.

NÆRKONTAKT MED REIN: Audel kommer fra et bondesamfunn med sau, hest og ku, men å være ansvarlig for semi-ville dyr som rein var en helt ny opplevelse for ham. Foto: National Geographic
NÆRKONTAKT MED REIN: Audel kommer fra et bondesamfunn med sau, hest og ku, men å være ansvarlig for semi-ville dyr som rein var en helt ny opplevelse for ham. Foto: National Geographic Vis mer

Da han en tid senere filmet en episode av «Villmarkens mann» i glohete Marokko var tærne fortsatt sorte.

- Jeg kan huske at jeg pillet av meg tærne og nærmest pillet den ytterste delen av tærne mine vekk, og at det var en ny tå under det, forteller villmarksguiden, som på tross av skaden vil tilbake til Finnmark.

- Jeg føler at jeg må besøke dem på nytt til sommeren, alene, bare for å se hvordan ting går og lære mer, sier Audel.

- Jeg innser at når du bare tilbringer noen få uker med dem, skraper du bare malingen på overflaten når det gjelder hva du kan lære.

- Stolte av å stå opp tidlig Audel lot seg spesielt imponere av samenes arbeidsmoral.

- Jeg tror at mange mennesker i den moderne verden tror at hardt arbeid er noe å unngå, og så prøver de å flykte fra det ved å se på tv og bli tykk og vente på at penger magisk skal dukke opp. Det så jeg aldri hos samene, sier villmarksguiden.

- De er stolte av å stå opp tidlig, og de er veldig stolte av å jobbe til de er utslitte hver dag.

Selv om seere nettopp må se på tv for å få med seg Audels program, håper amerikaneren at folk kan la seg inspirere av programmet - og få inspirasjon til ting man kan gjøre etter at man har sett «Villmarkens mann».

- Hvis vi ser på tv og ser etter muligheter for å se andre måter å leve livene våre på, så er det virkelig positivt, sier Audel.

- Problemet er hvis vi ser på tv bare for å bli fortalt hvordan vi skal tenke.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media