Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske inspirasjoner

Richard Badendyck og Haakon Graf er begge inspirert av amerikansk jazz, om enn på ulikt vis.

FUSIONIST PAR EXCELLENCE: Haakon Graf er stilsikker som få når han befinner seg bak tangentene i drivende fusion ispedd latinske rytmer.
FUSIONIST PAR EXCELLENCE: Haakon Graf er stilsikker som få når han befinner seg bak tangentene i drivende fusion ispedd latinske rytmer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALBUM: I den bredtblomstrende norske jazzfloraen er mannlige vokalister sjeldne som hønsetenner. Noen instrumentalister bruker stemmen som del av uttrykket, men den dedikerte mannlige jazzsangeren med tekstformidling som hovedagenda høres bare ytterst sporadisk.

DESTO mer gledelig da at Richard Badendyck (68) ikke bare holder koken fra 2005s fine «That?s All», men leverer oppsiktvekkende godt fra the Great American Songbook på like-før-jul-utgivelsen «Peace». Ledsaget av kontrabassist Stig Hvalrygg og sitt eget sobre pianoakkompagnement tar Badendyck tekstlig tak i standarder som «If You Could See Me Now» og «My Foolish Heart», og presterer imponerende nok å gi de nokså mattslipte perlene skinnende, ny glans.

RICHARD BADENDYCK Kryss-i-taket-utgivelse fra en norsk jazzsanger.
RICHARD BADENDYCK Kryss-i-taket-utgivelse fra en norsk jazzsanger. Vis mer

Med mørk, patinert røst og forbilledlig diksjon formidler han melankolien i historiene på troverdig vis, og teknisk er han superb — like sikker i tonetreffene som i den tilbakelente, men rytmisk årvåkne fraseringen.

Kommunikasjonen mellom ham og Hvalrygg er ustresset tett og intens, og de gangene Hvalrygg bringer bassen fram i solistrollen, skjer det med rik tone og kreativ no nonsense-tilnærming. Duoen gjør «I Loves You Porgy» og «Elsa» som instrumentaler — fint det også — og Badendycks sønn, Dag Richard Badendyck, inntar pianistrollen i «All of You» og avslutter dette gledelige albumet med sin egen «Dag?s Tune».

«Le Voyage»

Pierre Favre Ensemble

4 1 6
Plateselskap:

Intakt/Musikklosen

Se alle anmeldelser

Lydproduksjonen til Jan Erik Kongshaug i Rainbow Studio er som vanlig avslørende i den forstand at hver eneste tone får sitt rom — og tåler det. Om «Peace» druknet i førjulstria, bør det smått oppsiktvekkende albumet få et godt liv i 2011.

TANGENTMANN Håkon Graf (55) — de siste åra amerikanisert til Haakon Graf — er vel både den mest dedikerte og renommerte fusionmusikeren som kom ut av norsk rock og jazz på 70-tallet.At han i årevis har søkt i vesterled og for tida bor i Los Angeles er sånn sett ganske naturlig.

HAAKON GRAF: Nordmann på kalifornisk fusionhjemmebane.
HAAKON GRAF: Nordmann på kalifornisk fusionhjemmebane. Vis mer

Det kommer heller ikke som noen bombe at «License To Chill» låter så stilsikkert som om opphavsmannen skulle ha pustet inn vestkystluft ispedd noen kraftige kuler karibisk vind i hele sitt liv.

Graf, en virtuos behandler av alle slags tangenter — flygel, el-piano, synther — har med seg el-bassist Chris Stefanetti og trommeslager/perkusjonist Walfredo Reyes jr. på de 10 låtene som alle er hans egne, og som han serverer energisk tonetett med en klangpalett der fusionprimærfargene fra synther og el-bass er rikelig representert.

«Le Voyage»

Pierre Favre Ensemble

4 1 6
Plateselskap:

Intakt/Musikklosen

Se alle anmeldelser

Lange vamper og kubanske rytmefigurer er andre sjangerkjennetegn på dette helstøpte sjangerproduktet, Grafs første soloalbum på 15 år.

MED en lang og variert diskografi (ECM, Enja, Intakt oa.) er den sveitsiske trommeslageren Pierre Favre (73) et av de store navnene i europeisk avantgardejazz og en fordums samarbeidspartner for bl a Karin Krog og Terje Rypdal.

PIERRE FAVRE: Avantgardekjempe i det myke hjørnet.
PIERRE FAVRE: Avantgardekjempe i det myke hjørnet. Vis mer

Ensemblealbumet «Le Voyage», der han opererer med fire saksofonister, en klarinettist, en trombonist, en gitarist og to bassister rundt trommesettet, føyer nok et solid kapittel til platekarrieren hans.

Sju av hans egne komposisjoner samt et arrangement av den sveitsiske folkesangen «Vreneli ab em Guggisberg» står på spillelista. Selv om Favre stadig er en improvisasjonssøkende musiker, er toneferden denne gang først og fremst melodiøs og det vi litt corny kan kalle velklingende.

«Le Voyage»

Pierre Favre Ensemble

4 1 6
Plateselskap:

Intakt/Musikklosen

Se alle anmeldelser

Hvor det noterte slutter og det kollektivt improviserte begynner er ikke alltid lett å avgjøre, men uansett er uttrykket som helhet ganske stramt og homogent, slik det kan forventes fra en lederskikkelse med 55 års erfaring som profesjonell musiker og en tilnærming til trommenes musikalske funksjon som har gjort ham til en egenartet europeisk stemme i jazzen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!