DRAR TIL USA: Den russiske regissøren Andrej Nekrasov drar til Washington D.C. for å vise dokumentaren «The Magnitsky Act». Tirsdag ble filmen tatt av programmet til Kortfilmfestivalen i Grimstad etter varsel om søksmål. Foto: Anders Grønneberg
DRAR TIL USA: Den russiske regissøren Andrej Nekrasov drar til Washington D.C. for å vise dokumentaren «The Magnitsky Act». Tirsdag ble filmen tatt av programmet til Kortfilmfestivalen i Grimstad etter varsel om søksmål. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Amerikanske kongress-politikere får se filmen de ikke turte å vise i Norge

«The Magnitsky Act» blir vist på et museum dedikert til ytringsfrihet i Washington D.C.

(Dagbladet): - Filmen er ikke offisielt invitert av kongressen, men visningen er et privat initiativ i forbindelse med at Nekrasov var invitert til å vitne, sier produsent i filmselskapet Piraya Film til Dagbladet.

Regissør Andrej Nekrasov står sammen med Piraya Film bak den kontroversielle dokumentaren «The Magnitsky Act» som tirsdag ble tatt av programmet til Kortfilmfestivalen i Grimstad.

Avlysningen ble offentliggjort av festivalen etter stort juridisk og politisk press fra den amerikanske forretningsmannen og aktivisten Bill Browder. Kortfilmfestivalen fortalte at de ikke hadde råd til å gå inn i et eventuelt søksmål, og dermed måtte stanse premieren. Browder mener filmen er sterkt ærekrenkende.

BAKGRUNN: Derfor krangler de så busta fyker om «The Magnitsky Act»


Lukket visning Regissør Andrej Nekrasov var opprinnelig invitert til Washington D.C. for å uttale seg som et vitne under en utenrikshøring i en underkomité av Den amerikanske kongressen.

Høringen handlet om Russland, men i en e-post 7. juni, som Dagbladet har fått tilgang til, fikk han beskjed om at komiteen hadde valgt andre vitner til høringen og den planlagte visningen av filmen ble avlyst.

Nekrasov får etter alle solemerker fortsatt mulighet til å vise den omstridte filmen.

- Han reiser til USA på lørdag, og det blir en form for lukket visning av «The Magnitsky Act». Det er vi fornøyde med, og det er veldig hyggelig at personer i kongressen får sett filmen og får den med seg.

NRK har kjøpt rettigheter Ifølge nettstedet Radio Free Europe finner den private visningen sted i museet Newseum i sentrum av Washington D.C. Newseum er dedikert til ytringsfrihet og setter opp journalistiske utstillinger. Den kjente amerikanske gravejournalisten og Pulitzer-vinneren Seymour Hersh vil lede en debatt i etterkant av visningen, skriver RFE. 

I Norge er det NRK som har kjøpt rettighetene til The Magnitsky Act, forteller Grude i Piraya Film.

- NRK får tilsendt lenken i dag, så skal de ta en vurdering av filmen. De har fått se forskjellige versjoner underveis, men i dag får de den endelige versjonen.

- I motsetning til Kortfilmfestivalen i Grimstad, tåler kanskje NRK et eventuelt søksmål?

- Ja, jeg føler meg trygg på at det blir en NRK-visning, sier Grude.

Eksternsjef i NRK, Peter Wallace, sier til Dagbladet at NRK har forhåndskjøpt en visningsrett.

- Vi har ikke sett en endelig versjon, så vi har ingen formening om filmen før en versjon blir forelagt oss. Da vurderer vi om filmen kan sendes eller ikke, sier Wallace, og understreker at NRK ikke har noen involvering i utformingen av filmen.

Politisk innblanding Da Browder var i Oslo i slutten av mai møtte han og Helsingforskomiteen flere toppolitikere for å samle støtte i kampen mot dokumentaren til Nekrasov og Piraya Film.

Blant dem var Venstre-leder Trine Skei Grande, som er sterkt kritisk til at filmen har mottatt millionstøtte fra Norsk filminstitutt (NFI) og Fritt Ord. Skei Grande ble seinere utskjelt av lederen for organisasjonen til de organiserte dokumentarprodusentene i Norge, for uttalelsene.

Få har sett filmen, men i dokumentaren indikerer angivelig filmskaperne at det er Magnitskijs tidligere sjef og menneskerettighetsaktivist, investoren Bill Browder, som står bak skatteunndragelsene i milliardklassen Magnitskij varslet om, og seinere ble fengslet for.

Dette er noe Browder, som er hyllet som menneskerettighetsforkjemper i en årrekke, tilbakeviser på det sterkeste.