Amerikanske kritikere spår Oscar-nominasjoner til Hodejegerne-Morten

Storfilmen «The Imitation Game» har hatt premiere.

ER VISST BRA: Norsk-regisserte «The Imitation Game» med Keira Knightley, Matthew Beard, Matthew Goode, Benedict Cumberbatch og Allen Leech. Foto: NTB Scanpix/AP Photo/The Weinstein Company
ER VISST BRA: Norsk-regisserte «The Imitation Game» med Keira Knightley, Matthew Beard, Matthew Goode, Benedict Cumberbatch og Allen Leech. Foto: NTB Scanpix/AP Photo/The Weinstein CompanyVis mer

(Dagbladet): Filmen handler om det ulykksalige mattegeniet Alan Turing (1912-1954), er den norske regissøren Morten Tyldums første Hollywood-jobb og har tidligere bygget opp forventningene ved å bli solgt for rekordsummer og gode tilbakemeldinger på testvisninger.

Nå er den omsider vist for presse og publikum på filmfestivalen i Telluride i Colorado, anmeldelsene er i all hovedsak positive - og både Variety og Deadline legger nå sin tyngde bak spådommen om Oscar-statuetter.

Unik Filmen har faktisk skrevet «Academy Award-nominasjoner» over hele seg, mener sistnevnte:

«Ikke bare i beste film-kategorien, men også for den norske regissøren Morten Tyldum, den debuterende manusforfatteren Graham Moore, og i særdeleshet den slående skuespillerprestasjonen til hovedrolleinnehaver Benedict Cumberbatch», ifølge Deadline.

«The Imitation Game er en utfordrer til prisene: Kompleks, gjennomført og unik. Filmens skråblikk på en raring av en rollefigur blir både filmens styrke og utfordring», skriver Variety, som ikke er skråsikre på at filmen blir noen monetær gullgruve for de unge produsentene i New York-studioet Black Bear Pictures og den legendariske filmbransjesluggeren Harvey Weinstein, som distribuerer den.

«Den store utfordringa både overfor prisjuryene og det vanlige publikummet blir å selge den», mener Variety.

Oppfører seg som moderne mennesker Også The Hollywood Reporter gir filmen gode skussmål, og mener Tyldum har gitt filmen framdrift og et godt utseende, selv om han ikke har vært så opptatt av hvordan folk faktisk oppførte seg på 40-tallet.

«I gamle engelske filmer fra krigen er det sammenbitte motet, tilbakeholdenheten og motstridigheten påtakelig, men slikt er det lite av her. Rollefigurene er gitt et mye større og mer moderne spekter av følelser å uttrykke, hvilket kan være positivt for publikums mottakelse av filmen», mener THR.

Oscar-spekulasjonene blir ikke mindre av at Weinstein synes å legge opp det samme løpet for «The Imitation Game» som for «Kongens tale» og «The Artist», to av hans tidligere filmer som endte med beste film-Oscar. Også disse hadde ordinær premiere i november og ble vist først på Telluride-festivalen.

En anmelder som ikke er så fornøyd med filmen, skriver for Hitfix og mener den i for liten grad legger vekt på Alan Turings tragiske endelikt.

Til Norge kommer filmen først i romjula.

Tyldum selv, som startet karrieren i NRK og tidligere har regissert «Buddy», en av Varg Veum-filmene og «Hodejegerne» i tilegg til utallige reklamefilmer, tv-programmer og kortfilmer, sa ifølge Deadline på premieren at det først og fremst var filmens budskap om viktigheten av å ikke følge alle normer som trakk ham til prosjektet.

Større temaer Fra produsentenes side var det et bevisst valg å trekke inn en i amerikansk sammenheng helt ukjent regissør, til filmen om mannen som kalles datamaskinen og den kunstige intelligensens far og bidro til å knekke nazistenes sambandskoder under krigen, men ble straffeforfulgt og tvangsmedisinert for sin homofile legning og tok sitt eget liv i ung alder.

- Vi lette etter noen som kunne bidra med større temaer enn bare de eksepsjonelle prestasjonene til Alan Turing. Han måtte takle å være annerledes og gjøre store ting basert på lite annet enn sin egen selvtillit, sier de.

I etterkant er Tyldum blitt koplet til flere andre Hollywood-produksjoner, deriblant konspirasjonsthrilleren «Chain of Events».

OSCAR-KANDIDAT: Flere spår at Morten Tyldum kan bli å regne med i årets Oscar-race. Foto: Øistein Monsen
OSCAR-KANDIDAT: Flere spår at Morten Tyldum kan bli å regne med i årets Oscar-race. Foto: Øistein Monsen Vis mer