Amerikanske menn i krisetider

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Dette er en motvillig anbefaling. De som er tilhengere av Richard Fords prosa, kan muligens finne noe i dette stønnet over en roman som tillater seg å gå med upåvirkelig gange i nesten tre hundre sider før den endelig tar tak.

Men når det omsider skjer, blir i hvert fall jeg sugd inn, og følger villig trilogihelten og eiendomsmekleren Frank Bascombe til siste side.

USA i forandring

Etter at Bascombe er blitt forlatt av kona Sally, har han fått konstatert prostatakreft og har flyttet til «townletten» Sea Clift i New Jersey og Ocean Country. Som eiendomsmekler reiser han mye rundt med sin elev, tibetaneren Mike.

I romanen møter han stadig fremmede mennesker som mekler, og dette er Fords metode: Å la leseren bli kjent med et USA på vei mot forandringer, gjennom Franks bilturer og møter med kunder, i utlegninger som av og til virker endeløse, sett i forhold til hva som ytre sett skjer. Ford går inn og ut av Franks tankeliv, som ikke er veldig originalt, men solid og presist nok, i spennet mellom minner, iakttakelser og aforistiske betraktninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer