Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Lar Saudi Arabia slippe unna med drap

Amerikanske prinsipper til salgs under Donald Trump

Dagbladet mener: Dette føyer seg inn i et skremmende mønster i Trumps autoritære svermeri.

POLITISK BUSINESS: President Donald Trump sier han vil ikke reagere overfor Saudi Arabia etter drapet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi. Til det er Saudi Arabia for verdifull for USA, mener han. Foto: NTB Scanpix
POLITISK BUSINESS: President Donald Trump sier han vil ikke reagere overfor Saudi Arabia etter drapet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi. Til det er Saudi Arabia for verdifull for USA, mener han. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Donald Trump har aldri lagt skjul på at hans forhold til utenrikspolitikk er som til alt annet i hans verden; det handler om penger. Det er forretninger, enkelt og greit. Han skryter av å være en fantastisk forhandler som skal sørge for å gi USA de beste betingelser. I et slikt verdenssyn er det ikke rom for moral, ideologi eller andre ikke-materielle verdier som menneskerettigheter. Lederen av den frie verden, som USAs president har likt å kalle seg, er blitt en skruppelløs og kortsiktig forretningsmann.

Noen vil hevde at Trump dermed bare er ærligere enn sine forgjengere. Ikke minst når det gjelder det oljesmurte forholdet til Saudi Arabia, hvor amerikanske interesser bekvemt nok sammenfaller med Trump-familiens. Etter det brutale drapet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi, som etter all sannsynlighet ble initiert av den omstridte kronprinsen Mohammed bin Salman, har Trump vært urovekkende direkte om sine vurderinger. I en offisiell pressemelding peker han på at kronprinsen og kongefamilien benekter enhver befatning med drapet. Det kan godt være kronprinsen visste om drapet, medgir Trump; kanskje han gjorde det, kanskje ikke.

I intervjuer har Trump gått enda lenger og avviser CIAs funn som «synsing». Han fremhever i stedet at han har en avtale med Saudi Arabia om investeringer på mange hundre milliarder kroner, en avtale inngått under hans første offisielle utenriksbesøk som gikk nettopp til den mektige og styrtrike kongefamilien i Riyadh. Avtalen er neppe verdt noe i nærheten av slike fantasisummer, men Trump er i det minste åpen om hva han mener amerikanske prinsipper er verdt. Det har sjokkert selv hans ivrigste støttespillere blant republikanerne som har likt å tro at amerikansk utenrikspolitikk har en etisk forankring.

Dette er realpolitikk, sier analytikere. USAs oljeavhengighet tvinger landet til å velge allierte i Midt-Østen som ikke er stort bedre enn regimene som fordømmes og angripes. Men det føyer seg inn i et skremmende mønster i Trumps autoritære svermeri. Han avslører stadig en manglende respekt for demokratiske verdier som pressefrihet og ytringsfrihet på hjemmebane. Han kaller amerikansk presse for en folkefiende, og han tøyer grensene for maktbruk. Nylig ble det kjent at han ønsket å rettsforfølge både Hillary Clinton og tidligere FBI-sjef James Comey. I en slik verden har ikke drapet på en regimekritisk journalist konsekvenser.

Det er business as usual.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!