Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske søtsaker

I «American Pie» kom en penis i nærkontakt med en eplepai. I «American Pie 2» kommer en penis i nærkontakt med superlim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

<> Les «Eplepaisex, igjen»

- BARE FORDI VI er så pene, liksom, og har suksess, spør folk oss om det hele tiden. Om vi er redd for å bli satt i bås. Skjønner? sier Tara Reid (25) og kaster et blikk til høyre.

Der sitter medspiller Shannon Elizabeth (27) og gomler på en bit baguette, uten pålegg, uten smør.

- Mmm, sier hun, nikker og svelger.

I DAG ER DET premiere på «American Pie 2», den mest innbringende ungdomskomedien siden «American Pie», den med eplepaien, vet du. I nummer to er de amerikanske ungdommene blitt litt eldre, men deres libido er om mulig enda større. Denne gang er det ikke varm eplepai som kommer i nærkontakt med edlere deler, men superlim. Til publikums store fornøyelse. Siden premieren har filmen spilt inn nærmere 200 millioner dollar på verdensbasis. For kort tid siden tok Shannon Elizabeth og Tara Reid turen til Deauville i Frankrike for å prate med europeisk presse. Det var ifølge de syltynne skuespillerne en blandet fornøyelse.

- Ja, jeg føler vi blir dømt av dere journalister hver eneste dag, sier Reid, som spiller blonde Vicky i filmene.

I dag har hun på seg en tettsittende topp, som såvidt rekker nedenfor bysten, og en stram svart bukse som såvidt rekker ovenfor hoftene. Rundt den bare magen har hun en sølvlenke og på høyrehånden en diger plastikkring.

- Jeg er kunstner og er ute etter variasjon. Derfor er jeg med i filmer som dette. Men journalister ønsker bare å høre om, liksom, puppene mine og sånt, vet du.

Reid sklir om mulig enda lenger ned i stolen, slik at hun nesten ligger. Øynene er slørete og øyelokkene tunge. Jetlag? Eller er hun bare drittlei av å prate om filmen? Deauville er siste stopp på lanseringsturneen for Reid. Det høye stemmevolumet vitner definitivt om en lang flytur med solide dotter som nekter å forlate ørene.

- Er det forskjell på amerikansk og europeisk presse?

- Vel, du vet, det er liksom...

Så bryter mørke Elizabeth inn. Hun spiller den tsjekkiske utvekslingsstudenten Nadia, alle Pie-guttenes klissvåte drøm.

- Siden europeiske journalister ikke har engelsk som morsmål, oppleves spørsmålene deres ofte som fornærmende, sier hun og tar en ny, mikroskopisk bit av baguetten.

- Næh! skriker Reid.

- Jeg synes amerikanerne er verst. De kan være virkelig brutale. Sånn som i det store intervjuet med Rolling Stone...

- Ja, han fyren var en skikkelig pikk! stønner Elizabeth.

- Nei, sier Reid og sender kollegaen et stygt blikk.

- Han var et skikkelig... rasshøl. Han fikk meg til å høres ut som et ludder. Man får jo tykkere hud etterhvert, men jeg er jo tross alt bare et menneske.

GROSSOUT er betegnelsen som brukes for å beskrive American Pie-filmene. Ekstremt motbydelig er en passende oversettelse. Men Reid er ikke enig.

- Nei, jeg synes ikke det. De er faktisk ganske søte. Og, liksom, uskyldige. Det er først og fremst språkbruken som gjør at de får så høy aldersgrense i USA.

Elizabeth tar en slurk vann og nikker. Hun kikker stolt på baguettbiten, hun har nesten spist en tredjedel. Så skubber hun besluttsomt fatet fra seg. Reid fortsetter.

- At filmene har gjort det så enormt bra i USA, skyldes at de er de første innen denne sjangeren som åpent våger å snakke om sex. Og å gjøre det på en morsom måte. Sex blir presentert slik ungdom ofte opplever den, liksom, som noe uskyldig og sårbart. Ikke sant?

- Mmm, sier Elizabeth fraværende.

Hun er fremdeles opptatt av lunsjen sin. Det ser ut som om hun lider store sjelekvalen mens hun teller kalorier etter beste evne.

- Det er morsomt å se på unge mennesker som famler seg fram. Morsomt, fordi vi alle har vært gjennom det, liksom. Ja, vi har alle vært gjennom puberteten.

- Hva med påstandene om at filmene framstiller jenter som dumme og deilige?

Her våkner Elizabeth.

- Det er bare tull.

- Helt enig, sier Reid.

- Jeg tror faktisk man kan lære en nyttig lekse av å se filmene. Det blir ingen sex på gutta, hvis jentene ikke vil. Det er liksom jentene som styrer det hele, sier hun og tenker seg om.

- Vet du, ja, det er de som liksom har makta.

SHANNON ELISABETH kom til filmen via modellyrket. 27-åringen har trasket på catwalken både i hjemlandet og i Europa, samt latt seg fotografere av Playboy, før hun dro til Hollywood. Tara Reid har lengre erfaring som skuespiller. Allerede som barn gjorde hun karriere i reklamefilm og gikk på Professionals Children\'s School i New York. Blant klassekameratene var både Sarah Michelle Gellar, som siden har gjort karriere som vampyrjegeren Buffy på TV, og Macaulay Culkin. En tøff skole som forberedte henne på en tøff bransje.

- Man lærer seg, liksom, å kikke over skulderen. Og man lærer seg hvordan man skal komme seg opp og fram fort, sier hun, retter seg opp og slenger det ene syltynne beinet over det andre. Elizabeth sier «mmm» nok en gang og nikker.

- Ja, denne bransjen er liksom som Monopol. Det blir som å kjøpe gater, hus og hoteller. Man investerer i de rette prosjektene, blir kjent med de rette folka og danner allianser. Så begynner man å kjøpe ting sjøl.

Elizabeth stirrer overrasket på kollegaen. Hun svelger og sperrer opp de mørke, store øynene. Her er noe å lære.

- Filmer som «American Pie» er man med i for å skape seg en kommersiell base. Så gjør man andre filmer som man vet ikke blir suksesser, men som gjør at en vinner respekt hos kritikerne. Så, til slutt, setter man i gang med sine egne prosjekter.

Hun tenker seg om og kaster på de blonde lokkene.

- Det er det med oss, om vi ikke nødvendigvis er glitrende skuespillere, så er vi i det minste smarte forretningskvinner. Hvis vi ikke blir tilbudt gode roller når vi runder trettifem, kommer vi til å sette i gang og produsere våre egne prosjekter.

Reid venter på bekreftelsen fra Elizabeth, men hun er ennå ikke helt med. Så etter noen lange sekunder kommer det:

- Mmm, sier hun med solid ettertrykk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!