Amerikanske Tom (63) i strupen på Det norske oljeselskap etter kunsttyveri

Krever 110.000 kroner i erstatning.

KREVER PENGER: Den amerikanske kunstneren Tom Banwell og to andre kunstnere krever erstatning. Foto: ©Tom Banwell 2008
KREVER PENGER: Den amerikanske kunstneren Tom Banwell og to andre kunstnere krever erstatning. Foto: ©Tom Banwell 2008Vis mer

(Dagbladet): - Det norske oljeselskap har brutt internasjonal opphavsrett ved å bruke våre bilder uten tillatelse, forteller den amerikanske kunstneren Tom Banwell (63) til Dagbladet.

Det norske oljeselskap har i sin årsrapport for 2010 og i annonser i Norwegians flymagasin, benyttet bildene til Tom Banwell og to andre kunstnere.

Bildene, som er tatt av originale kunstverk skapt av de tre, har blitt brukt i større montasjer.

- Jeg er skuffet, og nå ber vi om kompensasjon. Vi har bedt dem betale 5000 dollar i kompensasjon for hvert av de fire bildene de har benyttet, forteller Banwell.

Krever 20.000 dollar I en epost til både oljeselskapet og deres reklamebyrå Scanpartner, datert 17. januar, opplyser de tre kunstnerne at dersom de ikke har mottatt 20.000 dollar, eller 111 000 kroner, innen 15. februar, så vil de ta saken til retten. Den eneste som skal ha svart er en av designerne i Scanpartner, og hans advokat.

- Han har sagt klart i fra at de ikke kommer til å betale kompensasjon, forteller Banwell, og legger til:

- Vi er uavhengige kunstnere som ikke har råd til dyre advokater. Derfor har vi publisert saken på en blogg for å skape støtte til saken.

- Innrømmer feil Erik Haugane, administrerende direktør i Det norske oljeselskap, hevder de er en uskyldig tredjepart.

- Hvis det har blitt gjort en feil her, så er det reklamebyrået som må rydde opp. Vi har ingenting å gjøre i en eventuell rettssak, og det er ikke vårt ansvar når vi kjøper en tjeneste fra en profesjonell aktør som vi har kvalitetssikret.

Reklamebyrået Scanpartner bekrefter at ansvaret ligger på dem og ikke Det norske oljeselskap.

- Vi er nå i kontakt med rettighetshaverne for å få ryddet opp, sier byråleder Magnus Skoglund, som nå har lagt ut en uttalelse på Scanpartners Facebook-sider.

- Så dere innrømmer at dere stjal bildene?

- Vi erkjenner at vi har gjort en feil i forbindelse med illustrasjonene, svarer Skoglund.

- I dialog Han vil ikke kommentere om dette innebærer at de vil betale 5000 dollar for hver av de fire bildene.

BRUKTE KUNSTBILDE: Bildet til venstre viser en illustrasjon fra Det norske oljeselskaps årsrapport fra 2010. Til høyre er det orginale bildet som tilhører kunstneren Tom Banwell. Foto: Faksimile fra Det norske oljeselskaps årsrapport, og ©Tom Banwell 2009.
BRUKTE KUNSTBILDE: Bildet til venstre viser en illustrasjon fra Det norske oljeselskaps årsrapport fra 2010. Til høyre er det orginale bildet som tilhører kunstneren Tom Banwell. Foto: Faksimile fra Det norske oljeselskaps årsrapport, og ©Tom Banwell 2009. Vis mer

- Den dialogen tar vi med kunstnerne direkte, sier Skoglund.

Byrålederen hevder at de ikke ble klar over saken før i helga, og at de startet en dialog med kunstnerne i går - uavhengig av Dagbladets kontakt med byrået samme dag.

- Men dere ble informert i en epost 17. januar?

- Den har vi ikke mottatt. Det viktige for oss nå er å rydde opp, sier Skoglund.

- Men den ble jo sendt til deres adresse?

- Det vet jeg ikke, svarer Skoglund.

REKLAME: I denne annonsen mener kunstnerne at Det norske oljeselskap har brukt både hjelmen, smykket rundt kneet og den transparente globusen uten tillatelse. Faksimile: Norwegian
REKLAME: I denne annonsen mener kunstnerne at Det norske oljeselskap har brukt både hjelmen, smykket rundt kneet og den transparente globusen uten tillatelse. Faksimile: Norwegian Vis mer