Amerikanske virkeligheter

Morten A. Strøksnes dro på jakt etter det ekte USA. Han fant det ikke.

USA: Et mangfoldig land med mange virkeligheter. I sin nye bok har Morten A. Strøksnes fanget noen av dem. Foto: Lars Eivind Bones
USA: Et mangfoldig land med mange virkeligheter. I sin nye bok har Morten A. Strøksnes fanget noen av dem. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Vi har krim, noveller, poesi, dramatikk, essayistikk — og «reiseskildringer fra USA». Charles Dickens, Alexis de Tocqueville, Knut Hamsun, Agnar Mykle, Simone de Beauvoir — for å nevne et eksklusivt utvalg — har utgitt bøker i sjangeren. Alle norske forfattere med respekt for seg selv bør i løpet av livet ha skrevet sin versjon av det mytologiske landskapet. Historisk kom mange av de europeiske intellektuelle tilbake fra USA fulle av forrakt for hva de hadde sett og opplevd — amerikanerne var materialistiske, naive, overfladiske, dumme, historieløse og feite. Sist ut er den norske journalisten og forfatteren Morten A. Strøksnes. Resultatet «Rett vest» tyder på at han har lært av sine forgjengeres feil.

«Eg skal sjå etter det verkelige Amerika. Amerikas sjel», forteller Strøksnes. Med en rikelig porsjon selvinnsikt legger han til at dette er pompøst sagt og tenkt. Den franske filosofen Bernard-Henri Lévy, som for øvrig er ekte pompøs, var ute i samme ærend for et par år siden da han reiste landet rundt og siden utga reiseskildringen «American Vertigo. Travelling America in the Footsteps of Tocqueville.» Avisa New York Times slaktet boka fordi den utga seg for å fange virkeligheten når den bare bekreftet stereotypier:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.