Amerikas Forente Sjangre

Den amerikanske gitaristen Bill Frisell (62) vever jazz, rock, blues, country, klassisk samtidsmusikk og vel så det til et øyeblikkelig gjenkjennelig uttrykk. Nå er han underveis til Molde igjen.

MOLDE: I juli kommer Bill Frisell til Moldejazz, festivalen der han første gang ble presentert for et norsk publikum i 1981. Seinere har han spilt både der og på andre norske festivaler en rekke ganger, i ulike besetninger. FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG
MOLDE: I juli kommer Bill Frisell til Moldejazz, festivalen der han første gang ble presentert for et norsk publikum i 1981. Seinere har han spilt både der og på andre norske festivaler en rekke ganger, i ulike besetninger. FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Moldejazz, tirsdag kveld 4. august 1981: Bassmester Arild Andersen går på scenen med sitt «drømmeband» foran 1700 tilhørere i Idrettens Hus.

Med økonomisk støtte fra festivalen har han kunnet hente inn tre utenlandske musikere. De to første er pianisten John Taylor og trommeslageren Alphonse Mouzon, begge med et visst ry. 

Den siste er en 30-årig amerikansk gitarist som de færreste har hørt om og langt mindre hørt: Bill Frisell.

Siden den kvelden, lydlig bevart på Andersen-albumet «A Molde Concert» (ECM), har den verbalt stillfarne, men sonisk eksplosive Frisell inngått som en egen kanal i lydsporet til mitt anmelderliv. Permanent «på», og alltid i den sektoren der yrkes- og lystlytting er frydefullt sammenfallende størrelser.

Med et utvalg lett forvrengte, alltid gjenkjennelige gitarlyder, i en rekke egne band og i spann med et utall øverste hylle-kolleger fra Jan Garbarek, Paul Motian og Joe Lovano via Elvis Costello, Van Dyke Parks og Ginger Baker til John Zorn og Los Angeles-Filharmonien har han levert så mye sjangersammensatt musikk at selv et hardt utblokket Americana-begrep bare rommer en del av det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.