Amerikas selvbilde

John Wayne er USAs mest populære skuespiller, 18 år etter sin død. Han spilte nasjonens mytiske helter på film, og ble til slutt selv en av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): I 1979 skulle president Jimmy Carter markere sin store, utenrikspolitiske triumf ved å undertegne SALT II-avtalen med Sovjet på toppmøtet med Leonid Bresjnev i Wien. Så døde skuespilleren John Wayne av kreft, 72 år gammel, og utløste landesorg i den amerikanske nasjonen.

Wayne-nekrologene fortrengte toppmøtet om atomvåpnene i alle medier. Den erkekonservative patrioten som bare spilte krig på film, ble hyldet som helt og idol av en nasjon som hadde mistet sitt kjæreste selvbilde. Fra Wien sendte president Carter ut en lang hyldest til «en stor amerikaner».

Formannen i Kongressen, Newt Gingrich, sier at filmen «Iwo Jimas strender», der John Wayne spiller sin klassiske rolle som sersjant Stryker, bidro til å forme ham i oppveksten. Stefaren har fortalt hvordan tenåringen Newt øvde seg på å gå på samme måte som John Wayne. I Wien i 1979 omfavnet og kysset den amerikanske presidenten den dødssyke zombien Bresjnev. Det ville aldri John Wayne ha gjort.

Vi var noen stykker da på Freuds kafé som halvt i spøk, halvt i alvor, sa at den omfavnelsen ville koste Carter dyrt i valgkampen mot Ronald Reagan. Han som kopierte Wayne både på og utenfor filmlerretet. Den ene ble USAs mest populære president siden Roosevelt og Kennedy, mens den andre er USAs mest populære skuespiller, 18 år etter sin død. Waynes filmer sendes kontinuerlig på kabelnettet. Støpejernsstatuetter av ham til å ha i heimen er stor butikk. Flyplassen i Newport Beach bærer hans navn med en svær statue foran inngangen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer