REALITY: Donald Trump og Omarosa da alt gikk litt bedre. I 2015. Foto: Scanpix
REALITY: Donald Trump og Omarosa da alt gikk litt bedre. I 2015. Foto: ScanpixVis mer

Amerikas største dramaqueen fikk endelig nok av Trump

Men Omarosa går ikke stille i dørene.

Kommentar

Det er sensasjonelt. I forrige uke slapp Omarosa Manigault Newman, amerikansk realitykjendis og tidligere Trump-rådgiver, boka «Unhinged - An Insider's Account of the Trump White House». Den handler om livet med Trump generelt, og de siste åra spesielt. I boka beskriver Omarosa en løgnersk og uegnet administrasjon, ledet av en narsissist som er i ferd med å miste grepet om både seg selv og kontoret. I tillegg til å være «unhinged», anklager Omarosa ham rett ut for å være rasist.

Det er harde påstander, som Trump blant annet har svart med å kalle henne en «gråtende taper», «galning» og «hund». Og fordi Omarosa vet at hun har et troverdighetsproblem, etter mange år med reality, slapp hun også et lydopptak av Trumps stabssjef, John Kelly, som gir henne sparken. At opptaket er tatt i the situation room, det «sikreste rommet» i Det hvite hus, der opptak etter alt å dømme er en sikkerhetsrisiko, stopper ikke Omarosa.

«Er hun en varsler eller en pr-kåt realitykjendis», spurte CNN da opptaket ble sluppet. USA alltid hatt et ambivalent forhold til Omarosa.

Hun slo igjennom i Trump-realityen «The Apprentice» i 2003, og kom i utgangspunktet fra fattige kår. Faren ble drept da hun var sju, moren sjonglerte to jobber for å få endene til å møtes. I boka beskriver hun motivasjonen for å komme seg opp og fram: «Jeg ble aldri lei av å vinne», om det så var på idrettsbanen, i missekonkurranser eller på skolen. Da hun ble valgt som deltaker på «The Apprentice» kom hun fra politikken, hadde jobbet for Al Gore, i næringsdepartementet og for Clinton-administrasjonen. Hun la en trepunktsplan for hvordan hun skulle bli kjendis:

1. Få alle til å huske hvem du er.

2. Reality-tv handler om konflikter. Vær alltid den som begynner krangelen, som egger den fram eller stopper den.

3. Lag en egen tv-personlighet.

Omarosa bestemte seg for å bli den kvinnelige Trump. Selvsikker, besluttsom, alltid på jakt etter konflikt.

Slagordet hennes var: «Jeg er ikke her for å få venner».

Det ble en suksess.

Omarosa bygde en karriere på å være riksklyse. Og pleide god og nær kontakt med Trump. Han sto til og med for realityprogrammet «The ultimate merger», der en singel Omarosa skulle velge og vrake blant ti menn i Las Vegas.

Nå er hun i rollen som angrende synder.

Men amerikanerne, som begynner å få en del av disse oppgjørene fra eksansatte, vet ikke helt hva de skal tenke. «Skal pressen ta Omarosas bok seriøst?», spør CNN. «Er det en fasade», lurer Vanity Fair. Uansett: I helga slapp hun et nytt opptak, denne gangen av svigerdatter Lara Trump, som prøver å få henne om bord igjen etter oppsigelsen. Og hun har, ifølge The Guardian, «en skattkiste av opptak som underbygger påstandene i boka».

Si hva du vil om Omarosa, men kjedelig er det aldri.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.