Amidanes kamp

SAHARAWIENE: Marokko trakasserer lokalbefolkningen i Vest-Sahara. Årets vinner av Studentenes fredspris, Elkouria Amidane, trosser myndighetene blant annet ved hjelp av YouTube.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Studentenes FREDSPRIS går i 2009 til en 23 år gammel kvinnelig student fra Vest-Sahara. Prisen fokuserer på en konflikt Vesten ser ut til å glemme, og på et studentengasjement som altfor sjelden anerkjennes.

Elkouria «Rabab» Amidane er studentaktivist og menneskerettighetsforkjemper. Hun vinner Studentenes Fredspris for sitt arbeid for saharawiske studenter, og for en fredelig løsning på konflikten i Vest-Sahara. Amidane er bare én av mange unge saharawiere som engasjerer seg i denne kampen, som for det meste utkjempes i stillhet.

Årets vinner har alle Norges studenter bak seg, og støtte fra samtlige ungdomspartier. Da fredsprisvinneren var i Norge i 2007, bidro hun til å skape tverrpolitisk enighet blant ungdomspartiene om Vest-Saharas rett til selvstendighet. Gjennom ungdomspartier og studentorganisasjonene har Norges framtidige ledere uttrykt sin støtte til Amidane, men hvor er støtten fra dagens makthavere? Hvorfor er ikke den norske regjeringen på banen?

Vest-Sahara, et område på nordvestkysten av det afrikanske kontinentet, lider under en folkerettsstridig marokkansk okkupasjon. Etter at kolonimakten Spania trakk seg ut av landet i 1976, ble området etter avtale delt mellom Marokko og Mauritania. Avtalen ble inngått i hemmelighet, og både Spania og Mauritania har trukket seg fra den i ettertid. I tillegg har avtalen blitt erklært illegitim og ulovlig av FN.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer