Amir Asgharnejad fortjener udelt støtte etter trakasseringen i Baku

Og han ødela ikke for Tooji. Kronikk.

- RØRER VED NOE HELLIG: Trakasseringen av Amir Asgharnejad (bildet) i Baku rører ved noe av det helligste vi har, skriver komikerkollega Dag Sørås. Asgharnejad ble holdt tilbake på flyplassen i Aserbajdsjans hovedstad Baku dagen før Eurovision-finalen. Mor til Norges artist Tooji, Lily Bandehy, mener komikeren ødela for sønnens sjanser. Norge endte på sisteplass.
- RØRER VED NOE HELLIG: Trakasseringen av Amir Asgharnejad (bildet) i Baku rører ved noe av det helligste vi har, skriver komikerkollega Dag Sørås. Asgharnejad ble holdt tilbake på flyplassen i Aserbajdsjans hovedstad Baku dagen før Eurovision-finalen. Mor til Norges artist Tooji, Lily Bandehy, mener komikeren ødela for sønnens sjanser. Norge endte på sisteplass. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FÅ TING er så tilfredsstillende som å se totalitære maktapparats hykleri eksponert i det offentlige, og få ting er så trist som å se folkmisforstå poenget når slikt skjer. Det var derfor interessant å bevitne de vestlige reaksjonene etter trakasseringen av NRKsnorsk-iranske stuntreporter Amir Asgharnejad før årets Eurovision Song Contest-finale i Aserbajdsjan.

Som den persiske reporteren Bijan gjorde han tre (fra mitt ståsted) rimelig harmløse Borat-inspirerte reportasjer som var så åpenbartsatiriske at du må være en byråkrat i en tyrannisk stat for å misse poenget. Humorverdien til innslagene er irrelevant, og enhver personsom gjør narr av nasjonalistisk skinnhellighet er uansett god i mine øyne.

Latterliggjøring av autoritære regimer, homofobi og etniske konspirasjonsteorier burde hylles, ikke kritiseres. Aserbajdsjanske myndigheterdelte derimot ikke mitt syn på saken, og Amir ble på flyplassen i Baku truet på livet av politi og sikkerhetsvakter.

DETTE SKJEDDE på bakgrunn av at Aserbajdsjans regime så på den overkommersialiserte karaokekonkurransen som er ESC somen sjanse til å renvaske sitt dårlige image som en stat med utbredt tortur, ulovlig fengsling og generelt antidemokratiske holdninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.