Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Amming og likestilling

GRO NYLANDER skriver i sin debattartikkel 10.1 at SV vil tvinge kvinner bort fra barn som trenger morsmelk noe som ikke medfører riktighet. Hun skriver videre at biologi er skjebne og at fødsel og amming er kvinners privilegium og byrde. Undertegnede har den skjebne å både være mor og jordmor, og jeg har jobbet med kvinner i svangerskapsomsorgen, fødsel og på helsestasjon i over 20 år. Jeg fødte i 77 og i 82, hadde 10 og 16 ukers svangerskapspermisjon som var rettigheten den gangen, og jeg ammet 9 og 11måneder. Vi hadde den gangen rett til en times ammefri. Heldigvis har verden gått fremover med utvidet rett til permisjon og rett til to timers ammefri om dagen, noe kvinner har kjempet frem. Min mann var hjemme med vårt første barn i fem måneder uten lønn. Vi har delt på omsorgen for våre barn fra dag en, noe som har vært viktig for våre barn, min mann og meg. Barn har rett til samvær med sine foreldre og jo tidligere man knytter seg til barnet sitt jo viktigere er det.

SV ØNSKER å legge til rette for et likestilt foreldreskap fordi vi mener det er viktig for barnet og foreldrene.SV har allerede foreslått å utvide fars rett til permisjon med fire uker og utvide permisjonen betydelig for dem som føder tvillinger, trillinger osv. Vi har også foreslått at far skal ha egne rettigheter uavhengig av mors yrkestilknytning. Dette vil også bevisstgjøre arbeidsgivere på at både kvinner og menn er foreldre som skal ha like rettigheter til å yte omsorg for sine barn.Det er også viktig for kvinners tilknytning til arbeidslivet. Jeg kunne ikke vært yrkesaktiv som jordmor med tredelt turnus hvis ikke min mann hadde tatt sin naturlige og nødvendige del av omsorgen for våre barn.

GRO NYLANDER hevder i sitt innlegg at kvinner risikerer liv og helse på å få barn. Det er ikke i vesentlig grad et problem i vår del av verden, men er dessverre ikke uvanlig hos våre medsøstre i den fattige delen av verden. Vi har en svangerskaps- og fødselsomsorg i Norge med høy standard. Hvis kvinnen er syk før eller etter fødselen så sykemeldes hun og svangerskapspermisjonen kan overføres far.

Kvinner kan være slitne av både fødsler og amming - mange er slitne av amming fordi de føler at de er alene med omsorgen for barnet. Kvinner jeg har hatt i min praksis som jordmor har sluttet å amme fordi de føler at så lenge de ammer så er mannen mindre delaktig. Vi vet nå at fedre som har barn jobber mer overtid enn menn som ikke har barn, og det er også undersøkelser som viser at i de familier hvor far har tatt ut svangerskapspermisjon og pappapermisjon så er det færre samlivsbrudd. Dette er viktig kunnskap for oss som er beslutningstakere når vi skal tilrettelegge vår familiepolitikk. SV vil utvide svangerskapspermisjonen slik Gro Nylander anbefaler i sitt innlegg før vi gir far utvidede rettigheter. Personlig mener jeg at vi bør utvide permisjonen til 52 uker med full lønn + ferie, legge til rette for utvidede permisjoner for barn som er under 6 år og prøve ut 6-timers dag for småbarnsforeldre.

Familiene vil få mer tid sammen med barna sine ved utvidet rett til permisjon og en tredeling av svangerskapspermisjonen fordi mor har rett på to timers kortere arbeidsdag når hun ammer. Det betyr at far kan være hjemme og mor kan jobbe mindre i den perioden av svangerskapspermisjonene som er forbeholdt far. Forslaget om tredeling av svangerskapspermisjonene som jeg støtter ligger som et forslag til nytt arbeidsprogram for SV.