Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Amnesti for asylbarna

Dagbladets leder 22. september.

Meninger

Asyl- og innvandringspolitikken er blant nøttene som må knekkes skal KrF og Venstre gå inn i regjering med Frp. Tross den siste ukas ståhei rundt Frp's mørke historie på området, anses det ikke som det største hinderet for et regjeringssamarbeid. Som Knut Arild Hareide svarte på spørsmål om nye kontroversielle uttalelser fra Frp-politikere; her diskuterer vi politiske saker. KrF-lederen vil for all del ikke ha en verdidebatt, hvor det er et uoverkommelig gap mellom de to partiene, men klamrer seg til at KrF tross alt kan få gjennomslag på ett område i asylpolitikken.

Det handler om asylbarna. Landet rundt har lokalpolitikere av alle valører stått opp for sine asylbarn og forlangt at de skal få bli, tross at det strider mot gjeldende politikk, både i deres eget parti og den som er vedtatt i Stortinget. Nå ryktes det at Høyre og Frp er villig til å gå med på et amnesti for de 670 asylbarna som har bodd på mottak i mer enn tre år, slik daværende kommunalminister Erna Solberg innvilget i 2004. Til gjengjeld må KrF og Venstre godta innstramninger i asyl- og innvandringspolitikken.

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) advarer mot amnesti. Han mener det vil oppmuntre framtidige asylsøkere som får avslag av myndighetene, til å bli, og gjøre det enda vanskeligere å føre en konsekvent politikk. Han har ett viktig poeng. Det er få områder hvor politikeres dobbeltmoral er så synlig. I møte med enkeltskjebner består ikke politikken testen, men i stedet for å ta konsekvensen av det, ber politikere om at det gjøres unntak for barn de kjenner.

Amnesti er riktig for lengeboende barn, fordi regjeringens politikk har sviktet. Kan vi gi 670 barn en trygg og forutsigbar oppvekst, er det grunn til å strekke seg langt. Men et amnesti må følges opp av en politikk som anerkjenner at noen barnefamilier er vanskelig å returnere og derfor bør få opphold i tråd med våre forpliktelser om å ta hensyn til barns beste. For dagens asylbarn er amnesti en anstendig og populær løsning, men uten endringer i asylpolitikken, vil nye barn havne i samme situasjon, slik det har skjedd etter forrige amnesti. Derfor bør ikke KrF og Venstre godta en kortsiktig gevinst, men kjempe for at Høyre og Frp forplikter seg til en politikk som også gjelder framtidas asylbarn, ikke bare dem som vekker tverrpolitisk engasjement akkurat nå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling