Amnesti for fred?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det pågår for tida en debatt nasjonalt og internasjonalt om hvorvidt rettsforfølgelse av krigsforbrytere går på bekostning av fredsavtaler, og om det derfor i enkelte tilfeller bør gis amnesti til krigsforbrytere for å sikre fred. Amnesti for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord (heretter internasjonale forbrytelser) er imidlertid i strid med internasjonal humanitær- og strafferett. Rettergang og rettferdighet er viktig for å sikre varig fred; straffeforfølgelse av internasjonale forbrytelser har en forebyggende effekt og det er en juridisk og moralsk plikt til å straffeforfølge krigsforbrytere. Noen forbrytelser er så grove at de ikke kan forbli ustraffet, og det internasjonale samfunnet må sende et klart signal om at dette er uakseptable handlinger.

Med etableringen av flere internasjonale krigsforbryterdomstoler de siste 15 åra startet en debatt om fred versus rettferdighet. Ved opprettelsen av de internasjonale krigsforbryterdomstolene ble enkeltindivider stilt til ansvar for internasjonale forbrytelser for første gang siden Nürnbergprosessen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.