<strong>ROPER VARKU:</strong> John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, mener organisasjonens årsrapport er dyster lesning.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
ROPER VARKU: John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, mener organisasjonens årsrapport er dyster lesning. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Amnesty frykter mer kontroll og mindre frihet

Dyster årsrapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I natt ble Amnesty Internationals årsrapport sluppet.

Liker det ikke Den gjør opp status for menneskerettighetene i verden. En av hovedbekymringene som kommer fram i rapporten er mindre ytringsfrihet og mer kontroll.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge, liker ikke det han ser.

- Det rapporten viser er bekymringsverdig. I autoritære land som allerede har utfordringer på dette feltet, som for eksempel Kina, strammes grepet ytterligere, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge.

Han påpeker at land vi lettere kan sammenlikne oss med også er villig til å bryte menneskerettighetene.

USA og Storbritannia - Vi ser at Russland og andre land som beveget seg i retning demokrati og mer åpenhet nå har tatt store skritt tilbake. Og vi ser med gru at land som vi liker å sammelikne oss med er villige til å bryte menneskerettighetene for å forsøke å slå ned på terror og andre sikkerhetstrusler, sier Egenes.

USA og Storbritannia er blant landene som går drastisk til verks for å hindre terror.

I tillegg til økt overvåking har Storbritannias statsminister David Cameron sagt at de vil erstatte Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen med britisk lovgvining. Utkastene til lovgivningen innebærer betydelige innskrenkinger av ytringsfriheten og beslektede rettigheter.

Svekket troverdighet - Dette er uheldig av mange grunner. Det svekker disse viktige landenes troverdighet overfor mer autoritære stater som for eksempel Kina og Russland, mener Egenæs og fortsetter:

- Hvorfor skal de forbedre sin egen praksis, når USA og Storbritannia nå er villige til å sette menneskerettighetene til side i kampen mot terror?

- Både overfor egne innbyggere og det internasjonale samfunnet blir det lettere for «verstinglandene» å komme unna med innskrenkinger og overgrep, om de toneangivende landene ikke holder sin egen sti ren, sier Egenæs.

- Urovekkende tegn I årsrapporten sier Amnesty Internationals generalsekretær Salil Shetty blant annet:

- Fra Baga til Baghdad har statsledere forsøkt å rettferdiggjøre brudd på menneskerettighetene ved å snakke om behovet for å holde verden «sikker». Og vi ser urovekkende tegn på at ledere vil fortsette å slå hardt ned på demonstrasjoner, innføre strenge antiterrorlover og bruke uberettigede overvåkningsteknikker som motsvar til sikkerhetstrusler.

- Men slike overdrevne spontanreaksjoner fungerer dårlig. I stedet skaper de en undertrykkende atmosfære der ekstremistmiljøer kan blomstre, sier Shetty i årsrapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer