KOMMENTARER

Ampert i arbeidslivet

Høyrebølgen har gitt arbeidsgiverne blod på tann. Nå angripes avtaler og rettigheter på bred front, samtidig som økt kriseforståelse etterlyses, skriver Stein Aabø.

AMPER STEMNING: Administrerende direktør i NHO Transport, Jon H. Stordrange og leder i Norsk transportarbeiderforbund, Roger Hansen
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
AMPER STEMNING: Administrerende direktør i NHO Transport, Jon H. Stordrange og leder i Norsk transportarbeiderforbund, Roger Hansen Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det skjer ikke så brutalt som den gang Margaret Thatcher knuste fagforeninger i Storbritannia. Vi har tross alt den norske modellen som er besunget og bejublet og som sørger for dannede forhold i arbeidslivet. Norske fagforeningsledere er nokså samarbeidsvillige og skjønner kapitalismens og den globale tidsalders behov. Men tidene har skiftet. De klassiske arbeidere er på defensiven. Ungdommene vil bli akademikere og synes at avtaler og fagforeninger er noe herk, helt til de trenger dem. Samtidig er det synlige tilløp til økende appetitt blant arbeidsgivere og i regjeringen for å innskrenke fagforeningers makt. Det har fagforeningsledere merket seg.

I flere uker har vi vært vitne til Norsk Transportarbeiderforbunds blokader av ulike havner. Forbundet står beinhardt på kravet om at medlemmene skal ha fortrinnsrett til laste- og lossearbeid. Styreleder ved Oslo Havn, Bernt Stilluf Karlsen, vil ta et oppgjør med dagens tariffbestemte ordninger som han mener er fra en forgangen tid. Han kaller transportarbeidernes talsmenn for gamle kommunister og vil bruke andre arbeidstakere til å gjøre jobben. NHO oppfordrer til det havnearbeiderne oppfatter som streikebryteri som et mottrekk til LO-støttede sympatistreiker. KS forbereder et nytt slag når det gjelder lærernes arbeidstidsordninger. Tidligere forsøk har strandet. KS vil endre regler som hemmer fleksible arbeidstidsløsninger i den enkelte kommune og på den enkelte skole.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer