Debatt: Ny justisminister

Amundsen blir ikke en justisminister for alle

Det er alltid et faresignal når bare det å sitere hva folk har sagt burde diskvalifisere dem til et offentlig verv. 

OMSTRIDT: Per-Willy Amundsen, her fra landsmøtet til Fremskrittspartiet i april, blir etter alle solemerker unevnt til ny justisminister i statsråd i dag. Han er omstridt, som sin forgjenger Anders Anundsen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
OMSTRIDT: Per-Willy Amundsen, her fra landsmøtet til Fremskrittspartiet i april, blir etter alle solemerker unevnt til ny justisminister i statsråd i dag. Han er omstridt, som sin forgjenger Anders Anundsen. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Per-Willy Amundsen, som etter alle solemerker blir vår nye justisminister, har tilbrakt mye av de siste ti årene med å spre frykt og uro om muslimer og innvandrere. Det var på mange måter det som var jobben hans, som innvandringspolitisk talsperson i Frp. Han var den som gikk ut i media og pisket opp stemningen.

Når man ser tilbake på alt han har sagt og gjort over de siste ti årene, i stort og i smått, så avtegner seg et bilde av en politiker som ikke vil ha noen troverdighet på at han vil kunne være en justisminister for alle nordmenn. Han vil heller ikke ha troverdighet på sikkerhet og beredskap. Til det er hans dømmekraft og nøytralitet for svak.

Det er alltid et faresignal når bare det å sitere hva folk har sagt burde diskvalifisere dem til et offentlig verv. Så her er noen små og store ting Per-Willy Amundsen har sagt opp igjennom årene.

AMUNDSEN-SKEPTIKER: Martin Grüner Larsen. Foto: Lars Haltbrekken
AMUNDSEN-SKEPTIKER: Martin Grüner Larsen. Foto: Lars Haltbrekken Vis mer

Amundsen lot aldri selv den minste anledning gå fra seg til å skape mistenksomhet og frykt mot innvandrere og muslimer.

Som da han mente at den norske kyllingen var truet av halalboikott. «Islamistiske gruppers iver etter å forme Norge i sitt eget bilde, er grenseløs», skrev han, etter at Islamsk Råd hadde sagt noe dumt om boikott av kyllinger. Selv den minste saken blir et tegn på noe større, på at Norge tas over av farlige, muslimske halalslaktere.

Eller den gangen han kritiserte at «Nå skal muslimer få gravplass vigslet av en imam, med gravstøtter vendt mot Mekka. Finansiert av DEG.» Fordi Gud forby at muslimer begraves i Norge, liksom.

Eller da han mente at Fredrik Skavlan «ufarliggjorde islam» fordi programlederen hadde hatt et innslag med Yusuf Islam, the artist formerly known as Cat Stevens. Nå kan selv den svakeste iblant oss få angstanfall av Cat Stevens’ versjon av «Morning Has Broken», men det virker nesten som om det at muslimer representeres som noe vanlig i offentligheten er et problem for Amundsen.

Men muslimer er ganske vanlige. Både i verden og i Norge. Det må nesten en justisminister forstå for å kunne gjøre jobben sin.

For en mann som bruker så mye tid på å kritisere islam for religionens konservative holdninger, så er det ganske slående hvordan Amundsen selv innehar mange av de samme stokk konservative holdninger.

Han er for eksempel imot homofil adopsjon. Han mener at homofile skal ha andre rettigheter enn andre nordmenn. De skal ikke ha lov til å adoptere fordi … ja, hvorfor er egentlig litt uklart. Altså, det er jo klart at homofile kan være like gode foreldre, mente Amundsen, men det handler om barnas beste *blunk*. Han mente også at dette var å «kidnappe det heterofile ekteskapet».

Dette er regressive holdninger som taler negativt for Amundsen. Hvordan skal homofile nordmenn tro at han som justisminister skal ivareta deres rettigheter når han aktivt motarbeidet lover som bare sikret dem like rettigheter med heterofile nordmenn?

Men småplukket er flåsete og mindre viktig i forhold til de store problemene en gjennomgang av Per-Willy Amundsens historie viser.

Amundsen har vist at han ikke respekterer grunnleggende rettsnormer når det gjelder innvandrere, for eksempel personvern. Han har gått inn for å DNA-registrere flyktninger – for å forhindre innavl og terrorisme. Det er en hårreisende idé med en hårreisende begrunnelse (som for øvrig også vår fiskeriminister Per Sandberg sluttet opp om, men han forsikret på sin side om at dette bare ville gjelde «risikogrupper», ikke for eksempel en dame fra Thailand som gifter seg med en nordmann).

Denne ideen bryter totalt med ideen om at flyktninger har grunnleggende menneskerettigheter. Det er et brudd med alle de rettsstatlige prinsipper han skal forsvare som justisminister.

Han har gjentatte ganger stilt opp en motsetning mellom asylsøkeres rettigheter og norske kvinners trygghet. Han har skremt med at norske kvinner kommer til å bli voldtatt fordi vi tar imot asylsøkere på en måte som ivaretar deres rettigheter. Dette er en gammel idé, som ikke hører hjemme på høyeste nivå i den norske regjeringen.

Amundsen har også flere ganger vist at han har lyttet til de islamofobe og innvandringsfiendtlige miljøene i Norge og internasjonalt. Han har rosende anbefalt en islamofob tale fra en kontrajihadistisk konferanse, der det blant annet sies at islam er en totalitær ideologi som nazisme og der talerne var ytterliggående folk som Pamela Geller og Robert Spencer.

Han har også deltatt i panelsamtaler i regi av Frp med ytterliggående folk som Ole Jørgen Anfindsen fra miljøet HonestThinking, som på det tidspunktet var mest kjent for dommedagsaktige utlegninger om at muslimene kom til å ta over Norge og for å ha skrevet lange avhandlinger om sammenhengen mellom rase og intelligens.

Hvorfor er alt dette viktig?

La oss huske på hva justisministeren er. Han eller hun er en minister som skal ivareta rettssikkerheten og likebehandlingen av alle borgere i samfunnets juridiske strukturer.

Når jeg ser på hva han som nå antakelig blir vår nye justisminister har sagt og gjort de siste 15 årene, når jeg ser hvilke politiske strenger han har spilt og hvilke strømninger han har kanalisert, er det i aller høyeste grad tvilsomt for meg om dette er en rolle han vil klare å ivareta.

Dette er en mann som ikke har nølt med å gå ut mot nordmenn med annen etnisk bakgrunn og innvandrere, en politiker som har jobbet iherdig for at norske muslimer skal føle seg uvelkomne i landet.

Som øverste ansvarlig for beredskapen i Norge er det også urovekkende at mannen er klimaskeptiker. Han tror ikke på farlige klimaforandringer, en av de viktigste sikkerhetstruslene mot Norge det neste århundret. Han sprer løgner om klima, løgner som er farlige – og som er ettertrykkelig motbeviste. Løgner som gjør Norge mindre trygge.

Han tror på konspirasjonsteorier, men ikke på vitenskap. Han har ikke god nok dømmekraft til å skjelne fakta fra løgn.

Det er denne mannen Erna Solberg, Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande og Siv Jensen nå setter til å ivareta samfunnssikkerheten, en mann som etter å ha spredt frykt og uro om muslimer endte opp med å si at «et nytt korstog kan bli nødvendig».

Nå er han antakelig på vei inn i regjering.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.