Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt:

Amundsen egger til hets

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (FrP) fortsetter sitt korstog mot muslimer, denne gangen en 17 år gammel jente.

KRITIKKVERDIG FACEBOOK-POST: Å be noen forlate landet fordi de ønsker å bli behandlet med respekt er ikke en del av en saklig eller meningsfull «innvandringsdebatt», skriver artikkelforfatter. Bildet er av Per-Willy Amundsen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
KRITIKKVERDIG FACEBOOK-POST: Å be noen forlate landet fordi de ønsker å bli behandlet med respekt er ikke en del av en saklig eller meningsfull «innvandringsdebatt», skriver artikkelforfatter. Bildet er av Per-Willy Amundsen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 17 år gammel muslimsk jente har stått fram i media etter at hun under sikkerhetskontrollen på en av landets flyplasser flere ganger har blitt tvunget til å fjerne hijaben i full offentlighet. Den første gangen det skjedde, var hun 15 år gammel.

Hun har understreket at hun har respekt for sikkerhetskontrollene, uansett hvor mange ganger hun tilsynelatende opplever dem. Alt hun har bedt om, er at fjerningen av hijaben gjøres i det private avlukket som er opprettet for slike formål. Dette har hun blitt nektet.

Rune Berglund Steen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
Rune Berglund Steen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Avinor har senere beklaget behandlingen av jenta. Slike beklagelser vil tidligere justisminister Per-Willy Amundsen ikke ha noe av. Tvert om griper han anledningen til, atter igjen, å egge til muslimfiendtlighet. Han la ut en statusoppdatering på egen Facebook-side 8. november hvor han skrev at «Muslimer må tilpasse seg Norge» og at jenta, hvis hun føler seg trakassert, kan «reise hjem til sitt opprinnelsesland og leve ut sin «frihet» der». Kommentarfeltet under statusen er selvsagt begredelig lesning.

Amundsen visste ikke da han skrev dette at den han angrep, var mindreårig. På den annen side visste han heller ikke at hun ikke var det. Skjønner han nå hvor stygt dette var? Vil han beklage?

Å be noen forlate landet fordi de ønsker å bli behandlet med respekt er selvsagt ikke en del av en saklig eller meningsfull «innvandringsdebatt». Amundsens oppfordring er slikt man sprayet på murer på 1980-tallet. Noen av oss husker de beskjedene godt. De hatefulle graffitiene var den gang selve symbolet på rasisme og fremmedfiendtlighet.

Oppfordringer til å forlate landet er ikke et argument i en debatt. Det er en hersketeknikk. Det er et uttrykk for at man ikke har grunnleggende respekt for den andre personen som medborger i dette samfunnet, eller engang som medmenneske.

I skrivende stund har mer enn 1300 personer likt Amundsens oppfordring om å dra «hjem», og mer enn 150 har delt den. Mer enn 260 personer har skrevet inn kommentarer som de langt fleste av dem støtter Amundsens syn. Flere gjentar oppfordringen i grovere ordelag, som denne: «Kluthue pell dæ hjem».

Det er ikke behov for å liste opp flere eksempler; vi vet innen nå akkurat hva slags kommentarer det er snakk om. Vi vet også at Amundsen ikke er noe sted å se etter statusoppdateringen som innledet det hele. Hatet og fordommene får herje fritt. Noen av de verste kommentarene ble fjernet først etter at de ble klagd inn til Facebook.

Jenta ber ikke om noe som er krevende å gjennomføre – langt fra. Hun ber bare om den grunnleggende respekten som vi alle har krav på i møte med representanter for offentlige myndigheter. Amundsen mener likevel det skal insisteres på at muslimske kvinner ikke skal behandles med respekt i en slik situasjon.

På toppen av det: For at budskapet virkelig skulle slå an i sosiale medier, valgte han en formulering som ikke ville etterlate tvil i følgerskaren om at hvis man ikke liker muslimer særlig godt, har man kommet til rett plass.

Regjeringen har en strategi for å bekjempe hatefulle ytringer. Jeg foreslår at statsminister Erna Solberg gir Amundsen den i julegave.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!