Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Amundsen inn i varmen

LONDON (Dagbladet): Det er duket for et unikt møte mellom polarheltene Roald Amundsen (1872- 1928), Robert Falcon Scott (1868- 1912) og sir Ernest Shackleton (1874- 1922).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag åpner verdens største maritime museum, National Maritime Museum i London, dørene for den første utstillingen viet de tre Antarktis-farerne.

  • Med dette tar britene Roald Amundsen inn i varmen. Nordmannen, som da han talte i Royal Geographical Society i 1912 opplevde at foreningens president utbrakte ekspedisjonens skål, ikke for Amundsen selv, men for bikkjene. Da britiske unger på 20-tallet lærte om sydpolfarerne på skolen, ble nordmannen ignorert, og myten om at Scott var selve oppdageren ble prentet inn. Amundsen hadde lite til overs for det britiske etablissement. Nå får han sin oppreisning.
  • - Dette er første gang vi yter Amundsen rettferdighet i Storbritannia, og med dette vil publikums oppfatning av Sydpol-ekspedisjonene til Scott og Amundsen endres. Nå kommer det fram at den norske polfareren var atskillig bedre forberedt og mer erfaren enn sin britiske kollega, sier kurator Sian Flynn ved National Maritime Museum.

Museet har lånt materiale fra British Library og private samlinger, så vel som fra det norske Frammuseet. En av de viktigste attraksjonene fra museet i Oslo er det norske flagget Amundsen plasserte på Sydpolen 14. desember 1911, etter å ha slått Scott med 33 dager i konkurransen om å være den første til å nå polpunktet. Et kappløp Scott benektet var tilfellet, da han til sin store skuffelse så det norske flagget vaie da han kom fram.

  • Foruten det berømte flagget kan publikum blant annet se Amundsens lærstøvler, kniv, kamera og pels. To tredeler av de 180 gjenstandene som vises fram, har aldri vært vist før. Deriblant en rekke fotografier og utstyr mennene hadde med seg på sine ekspedisjoner, og den aller siste dagboka Scott førte i pennen før han døde 29. mars 1912. Publikum får også se den norske hvalfangerstasjonen der Shackleton kollapset i 1916.
  • Det er en unikt rikholdig utstilling britene byr på i Greenwich. «South: The Race to the Pole» varer til og med september neste år.